China’s Type-096 onderzeeër
DOOR DUNCAN MIL

Volgens rapporten van het Pentagon voert China “bijna continue” onderzeese patrouilles uit in de Zuid-Chinese Zee. Type-094 Jin-klasse boten zullen worden vervangen door geavanceerde Type-096’s, uitgerust met nieuwe Julang-3 ballistische raketten met een groter bereik die de continentale VS kunnen raken vanuit Chinese thuiswateren.

Volgens Christopher Twomey, een beveiligingswetenschapper van de U.S. Naval Postgraduate School in Californië, toont de beoordeling cruciale verbeteringen in de Chinese capaciteiten.

“We willen dat onze SSN’s [nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs] proberen ze te volgen … dus de extra eisen aan onze middelen zijn duidelijk”, zei Twomey. “Maar het punt hier is dat de informatie – de bijna continue patrouilles – zo snel is veranderd dat we niet weten wat er nog meer is veranderd.”

De Chinese onderzeeërs zetten nu een raket van de derde generatie in, de Julang-3 (JL-3), vertelde generaal Anthony Cotton, de commandant van het U.S. Strategic Command, tijdens een hoorzitting in het congres in maart.

Met een geschat bereik van meer dan 10.000 kilometer (6.214 mijl) en met meerdere kernkoppen, stelt de JL-3 China in staat om voor het eerst het vasteland van de Verenigde Staten te bereiken vanuit de Chinese kustwateren, meldt het Pentagon.

En binnen een paar jaar zullen deze raketten worden vervoerd door onopvallende Type-096-boten, waarschuwt Timothy Wright van het Londense International Institute for Strategic Studies.

“Dat zal de Verenigde Staten zorgen baren, omdat het de Amerikaanse verdediging zal oprekken, meer doelen in gevaar zal brengen en ze zullen moeten worden aangepakt met extra conventionele en nucleaire capaciteiten”, zei Wright.

error: Kopiëren mag niet!