Centrale Bank van Suriname: “Zonder OMO’s zou inflatie in 2022 hoger zijn uitgevallen”

Zonder de Open Markt Operaties (OMO’s), met name de termijndeposito veilingen (TD-veilingen, zou de inflatie in 2022 hoger zijn uitgevallen dan de thans gerealiseerde 54,6 procent. De OMO’s (TD-veilingen) hebben vanaf hun introductie in juli 2021 tot mei 2022 voor wat betreft haar hoofddoelstelling om overtollige geldhoeveelheid (SRD’s) in omloop af te romen, goed gewerkt. 

Echter, vanaf mei 2021 kwam deze werking van de OMO’s onder grote druk te staan, vanwege toenemende overheidsuitgaven, met als gevolg dat de groei van de basisgeldhoeveelheid hoger was dan het door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geprojecteerde groeiniveau. De overtollige geldhoeveelheid (SRD’s) in omloop nam toe en de CBvS is met de OMO’s niet in staat geweest om de extra toegenomen over liquiditeiten tijdig en in voldoende mate af te romen. Hierdoor nam de druk op de wisselkoers toe. 
“Een monetaire analyse uit hoofde van de oorzaak van veranderingen in de liquiditeitenmassa laat zien, dat OMO’s niet de oorzaak zijn van de netto toename van liquiditeiten in de economie”, zo stelt de CBvS in een uitgegeven communiqué op haar website (zie hieronder). In het communiqué geeft de Bank een uiteenzetting over de ontwikkeling van het operationaliseringsproces van OMO’s, de werking ervan in de praktijk, en haar bevindingen met betrekking tot de evaluatie van de OMO’s.

error: Kopiëren mag niet!