Het is stil rond de rattenplaag in Nickerie

Nickerie heeft zo’n 25.000 hectare die benut wordt door landbouwers om rijst te verbouwen. Dit is medegedeeld aan de redactie van Dagblad Suriname. Wat enige tijd geleden het nieuws beheerste was een rattenplaag die voor boeren heel wat verlies heeft opgeleverd. De rattenplaag was geen nieuw verschijnsel, maar is er al altijd geweest. Het enige dat deze keer anders is, was het aantal ratten. Maar, het is al geruime tijd zeer stil rond de rattenplaag. Zijn de ratten verdwenen?

Oorzaak rattenplaag 

Vanwege flinke regenbuien kon het stro op de rijstvelden niet worden verbrand. De ratten gingen door dat verbranden van het stro, weg. Tussen de verschillende rijstvelden waren ook andere velden die niet beplant werden en die vormden een habitat voor de ratten. Het niet gezamenlijk inplanten van de velden is verder ook een oorzaak ervan geweest dat de rattenplaag zich kon verergeren.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is al enige tijd bezig om de nodige ondersteuning te bieden aan alle boeren die getroffen zijn door deze plaag.

Rattenplaag groot gevaar

Een rattenplaag kan een serieuze bedreiging vormen voor rijstarealen in Suriname, waar rijst een belangrijke bron van voedsel en inkomsten is voor de lokale bevolking. De gevolgen van een rattenplaag zijn verwoestend en kunnen leiden tot ernstige schade aan de rijstoogst, wat weer kan leiden tot een verlies van inkomsten en voedseltekorten in de regio.

Bovendien kunnen ratten ziektes verspreiden, zoals leptospirose, hantavirus en rattenkoorts, die de gezondheid van de lokale bevolking in gevaar brengen. Deze ziektes kunnen leiden tot koorts, misselijkheid, braken, diarree en zelfs de dood. De verspreiding van deze ziektes kan ook leiden tot een grotere last op de gezondheidszorg in de regio, die mogelijk niet in staat is om behandeling te bieden aan iedereen die ziek wordt als gevolg van de rattenplaag.

Gevolgen rattenplaag voor boeren

Een rattenplaag kan altijd gevolgen hebben voor de economie. Rijst is een belangrijk exportproduct, en een vermindering van de rijstoogst als gevolg van ratten kan zorgen voor een daling van de export en een verlies van inkomsten voor de boeren. Dit kan weer leiden tot economische onzekerheid en armoede in de regio. Hoe al de schade vergoed is geworden en wat er van het verlies van de verschillende boeren is geworden is tot nu toe onbekend bij de redactie. De redactie heeft getracht in gesprek met boeren te gaan, maar heeft die vooralsnog  niet kunnen spreken.

Boeren moeten overwegen om effectieve maatregelen te nemen om de rattenpopulatie onder controle te houden.

error: Kopiëren mag niet!