Engeland verslaat Brazilië na strafschoppen en wint Women’s Finalissima

De teamgenoten van Engeland vieren feest na het winnen van de internationale voetbalwedstrijd “Finalissima” tussen Engeland en Brazilië in het Wembley Stadium in Londen op 6 april 2023. – De overwinning van Engeland tegen Brazilië.

Engeland versloeg Brazilië met 4-2 in een dramatische penalty shootout en won donderdag de allereerste Women’s Finalissima op Wembley tussen de Europese kampioenen en de winnaars van de Copa America Femenina.

De ploeg van Sarina Wiegman leek op koers voor een nipte zege, nadat ze in de eerste helft op voorsprong kwam door een goed uitgewerkt teamdoelpunt afgewerkt door Ella Toone.

Maar Brazilië dreigde het feest te bederven toen invaller Andressa Alves in de 93e minuut van dichtbij schoot nadat de Engelse doelman Mary Earps een voorzet niet vast kon houden.

Zonder extra tijd ging het spel rechtstreeks naar strafschoppen.

Na een wip-shootout ging Chloe Kelly, die vorig jaar het winnende doelpunt scoorde in de Euro 2022-finale op Wembley, koeltjes naar huis om de overwinning te bezegelen.

De Lionesses hebben hun ongeslagen reeks naar 30 wedstrijden gebracht – en moeten nog verliezen onder de Nederlandse coach Wiegman – terwijl ze aftellen naar het WK van dit jaar in Australië en Nieuw-Zeeland.

Het Engeland van Wiegman verzekerde zich van een plaats in de paradepaardje door vorig jaar Duitsland met 2-1 te verslaan in de finale van het EK, terwijl Brazilië Colombia met 1-0 versloeg en zo hun achtste Copa America Femenina-titel won.

De meer dan 83.000 toeschouwers en de spelers namen deel aan een minuut lang applaus ter nagedachtenis aan de Braziliaanse grote Pele, die in december stierf.

Het als vijfde gerangschikte Engeland begon sterk, speelde met branie en zelfverzekerdheid en beperkte de bezoekers, zonder de geblesseerde recordscorer Marta, tot af en toe een pauze.

Lucy Bronze prikte van afstand in de handen van doelman Leticia en aan de andere kant maakte Jess Carter een cruciaal blok om de levendige Geyse af te weren.

Engeland kreeg de beloning die het verdiende in de 23e minuut toen Manchester United-aanvaller Toone een vloeiende beweging naar rechts afrondde en lieflijk contact maakte met een voorzet van Bronze.

De thuisfans dachten dat Engeland net voor het halfuur de voorsprong had verdubbeld, maar een treffer van Lauren James werd afgekeurd wegens buitenspel.

De Braziliaanse coach Pia Sundhage bracht Andressa en Adriana in de plaats van Lauren en Beatriz Zaneratto en de veranderingen hadden onmiddellijk effect.

Kerolin kwam dichtbij met een schot van afstand dat naast het doel van Mary Earps dreef.

Earps produceerde vervolgens een uitstekende redding door de bal kort voor het uur op de lat te duwen om Geyse te ontkennen.

Engeland herwon uiteindelijk een zekere mate van controle, maar leed de schok van een late gelijkmaker vóór hun strafvreugde.