De Academische Week is woensdag 5 april afgesloten. Het traject van de wijziging van de kiesregeling en het kiesstelsel naar aanleiding van de uitspraak van het Constitutioneel Hof is hiermee officieel ingezet. “We zijn goed gestart. Alle modellen die de afgelopen dagen zijn gepresenteerd zullen worden vergeleken om zodoende de voor- en nadelen te bekijken. Het is van belang dat wij als parlement en alle belanghebbenden een goed wets product neerzetten”, zei Assembléevoorzitter Marinus Bee.
Op de laatste dag werden verschillende presentaties gehouden. In de eerste sessie zijn de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Samseerali Sheikh-Alibaks, en een vertegenwoordiger van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Delano Landvreugd, aan het woord gekomen. Sabitrie Gangapersad van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Powl Ameerali sloten het tweede deel af met presentaties.
Voorzitter Bee heeft alle participanten bedankt na het officiële gedeelte en toonde zich bijzonder blij met de bijdragen die geleverd zijn.
Positieve discriminatie
Om het traject van de wijziging van de kiesregeling en kiesstelsel naar aanleiding van de uitspraak van Constitutioneel Hof voort te zetten, heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de rol en functies van het OKB gepresenteerd. OKB-voorzitter Sheikh-Alibaks heeft de presentatie verzorgd. Een van de aanbevelingen die in de presentatie is gegeven is het pleiten voor een systeem, waarbij het aantal zetels in DNA primair evenredig is aan het aantal per district. Om te garanderen dat elk district zich kan herkennen in DNA dient een bepaalde vorm van “positieve discriminatie” te worden toegepast voor bepaalde districten. “OKB houdt zich niet bezig met de wijziging in het kiesstelsel, maar kan wel inhoudelijk feedback geven als de ontwerpwet door het parlement is geconcipieerd”, zegt Samseerali Sheikh-Alibaks.
Beste verkiezingen
Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft naast het OKB ook een presentatie gehouden. Het CHS is het coördinatiepunt voor de Hoofdstembureaus tijdens de verkiezingen. “Behalve dat Suriname geen baas kent over de verkiezingen, is het ook zo dat wij de beste verkiezingen organiseren. Dat is geen mening van het OKB en CHS,, maar dat is gehaald uit de checks and balances van de verkiezingen”, zei Landvreugd.
Volgens hem is voter education onder de samenleving ook van belang. Een van de voorstellen van het CHS betreft een nieuw kiesstelsel; een wetswijziging die kan rekenen op aanname door twee derde meerderheid van het parlement, waarover kamerbreed consensus bereikt kan worden en in het kader van het gelijkheidsbeginsel en evenredige representatie aangepast wordt aan de huidige maatschappelijke realiteit met als waarborg dat het principe van one person, one vote, one value tot geldig wordt gebracht.
Drie fasen
In de presentatie van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) zijn onder andere de drie belangrijke fasen in het verkiezingsproces en de stand van zaken post-electoraal gepresenteerd. Dit heeft in sessie twee op de laatste dag van de Academische Week woensdag 5 april plaatsgevonden. Suriname zit nu in de pre-electorale fase. In deze fase behoren alle organisaties belast met de organisatie van de verkiezingen zich klaar te maken. Enkele gevolgen op organisatorisch gebied naar aanleiding van de uitspraak van het Constitutioneel Hof is onder andere het digitaal openstellen van sollicitatieformulieren bestemd voor een ieder die wil werken tijdens de verkiezingen, waarbij er aan een bepaalde profiel moet worden voldaan. Ook is ingegaan op het voorlichtingstraject en trainingen die verzorgd zullen worden aan de verschillende verkiezingsactoren en organen op weg naar de verkiezingen. Verder bestaat de kans om duplicaat