Tegenover de redactie van Dagblad Suriname hebben burgers hun misnoegen kenbaar gemaakt over het uitblijven van stappen tegen de in opspraak geraakte jeugdambassadeur Matai Zamuël. “De jeugdambassadeur heeft zich onlangs misdragen tegenover een leerkracht op school. Dit gedrag is buitengewoon onaanvaardbaar en verdient dan ook een gepaste reactie van de regering”, geven enkele leerlingen aan. Minister Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken gaf tegenover lokale media aan, dat er tussen hem en Matai een gesprek zou komen. Echter is er daarover en over eventuele vervolgstappen geen berichtgeving gedaan.
Voorbeeldfiguur
Het is belangrijk om te onderstrepen, dat een jeugdambassadeur een voorbeeldfunctie heeft. Door zich op de manier te misdragen zoals Zamuël heeft gedaan, schendt de persoon het vertrouwen van de gemeenschap en doet hij of zij afbreuk aan de positie van jeugdambassadeur. Het is daarom essentieel, dat de regering maatregelen neemt om deze persoon ter verantwoording te roepen en de nodige stappen te zetten om het vertrouwen van de gemeenschap te herstellen, stellen enkele leerlingen. In de eerste plaats moeten de autoriteiten de zaak grondig onderzoeken om te achterhalen wat er precies is gebeurd en welke fouten er zijn gemaakt. Vervolgens moet er een passende straf worden opgelegd aan de betrokken jeugdambassadeur.
Geruststelling
Een docent zegt: “Het is van belang, dat de regering de gemeenschap geruststelt en duidelijk maakt dat het handelen van de jeugdambassadeur niet representatief is voor de Surinaamse jeugd in het algemeen. Dit kan gedaan worden door middel van publieke verklaringen en initiatieven om jongeren te betrekken bij maatschappelijke activiteiten die bijdragen aan positieve ontwikkelingen. Ook moeten er stappen worden gezet om de relatie tussen leerkrachten en studenten te verbeteren en eventuele spanningen op te lossen. Door middel van dialoog en samenwerking tussen alle betrokken partijen kan worden gewerkt aan een veilig en respectvol schoolklimaat waarin leerlingen en docenten zich gesteund voelen.”
Jeugdambassadeursprogramma
Het CARICOM Jeugdambassadeursprogramma werd in 1993 gelanceerd door de regeringsleiders ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de CARICOM en werd officieel ingesteld in 1994. Sinds de start heeft dit programma bijgedragen aan een grotere kennis en bewustzijn van jongeren over CARICOM-kwesties en prioriteiten. Het heeft geholpen bij het integreren van de opvattingen van jongeren uit de hele regio in zowel nationaal als regionaal beleid en programma’s.
Minister Mac Andrew gaf aan, dat het CARICOM Jeugdambassadeursprogramma daarom een goed initiatief is, omdat de jeugdambassadeurs getraind worden door het CARICOM Secretariaat om jongeren te informeren over aangelegenheden van de Caribische Gemeenschap. Het CARICOM Secretariaat gaat er dus vanuit dat jongeren andere jongeren het best kunnen informeren, nadat ze een gedegen training over regionale integratie en de belangrijkste prioriteiten hebben ontvangen.