In films zoals “Jurassic Park” wordt Tyrannosaurus rex meestal afgebeeld met enorme, dolkachtige tanden, maar nieuw onderzoek suggereert dat dit beeld hoogstwaarschijnlijk onjuist is.
Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, concludeert dat de tanden van Tyrannosaurus rex, en andere grote theropoden, waarschijnlijk bedekt waren door geschubde lippen – en dus niet uit hun bek staken als ze gesloten of zelfs wijd open waren.
Vroeger dachten sommige deskundigen dat de tanden van de roofdieren gewoon te groot waren om in hun bek te passen. Maar door schedels van dinosauriërs te vergelijken met die van hedendaagse hagedissen hebben onderzoekers ontdekt dat sommige grote varanen grotere tanden hebben dan T. rex in vergelijking met hun schedelomvang, en er toch in slagen om ze onder de geschubde lippen te laten passen.
Verder blijkt dat de tanden van krokodilachtigen (waaronder krokodillen en alligators), die uit hun bek steken, snel afslijten op blootgestelde oppervlakken, alsof ze zijn afgeschuurd. Maar bij de analyse van een tand van een Daspletosaurus, een familielid van T. rex, ontdekten de onderzoekers dat deze in goede staat verkeerde en geen ongelijkmatige schadepatronen vertoonde.
De auteurs van het rapport pleiten voor dinosauriërs met lippen, waardoor ze er minder woest uitzagen dan Hollywood zou willen, met monden die doen denken aan die van de Indonesische Komodovaraan – minder monster, meer dier.