Jogi (VHP): “De president gelijk om te zeggen, we gaan een andere tweede helft spelen”

Afgelopen week werd in het parlement twee dagen lang vergaderd over de koersontwikkeling en zijn door president Chandrikapersad Santokhi enkele zogenoemde koers stabiliserende maatregelen aangekondigd. Dagblad Suriname ging in gesprek met Mahinder Jogi, parlementariër van de VHP, over de koersontwikkelingen en de aangekondigde maatregelen. 

De parlementariër geeft aan, dat de koersontwikkeling een nationaal vraagstuk betreft, die iedereen bezighoudt, vandaar dat er moet worden gekeken naar concrete zaken die impact hebben op de koersontwikkeling. “Impact in de zin van stabiel houden of misschien enkele punten zelfs bekijken om die naar beneden te brengen. Hoe eerder wij kunnen stabiliseren, hoe sneller wij dat kunnen doen. We zijn een importeconomie en alles staat en valt met de hoogte van de wisselkoers. Tevreden zijn wij nog niet, vandaar dat er door wordt vergaderd.”

De Assemblee-commissie van Financiën en de commissie staatsschuld gaan nu samen door met de regering om nog een aantal zaken, opties door te nemen en te bespreken, zodat de vergadering daarna kan worden voortgezet. 

Op de vraag wat nodig is om de koers te stabiliseren, gezien het feit dat de koers binnen een kort tijdsbestek van 21 naar 36 is gesprongen en er ook geen geld het land binnenkomt, antwoordt Jogi:
“Kijk, de koers kan je niet makkelijk omlaag brengen. De koers is afhankelijk van een aantal factoren. Twee belangrijke factoren zijn de productie en de verdiencapaciteit. De regering heeft een aantal zaken aangekondigd. Hoe omgegaan zal worden met de aankoop en verkoop van de koers. Er zijn bijvoorbeeld enkele inkomstenverhogende maatregelen, die zijn goedgekeurd en worden geïmplementeerd door de regering. Bijvoorbeeld de verhoging van de garantierecht.”

De heer Jogi geeft als antwoord op de vraag waarom de koers is gestegen aan, dat er een enorme schuld is die betaald moet worden en ten tweede de wijze waarop de OMO (Open Markt Operatie van de Centrale Bank van Suriname) is geïmplementeerd. “Een derde punt is namelijk, hoeveel dollars worden er gekocht door de oliemaatschappijen? En moeten we niet gaan naar Staatsolie? Jij bent onze producent van brandstof, neem de markt over. Een vierde punt is ook de wijze waarop kansspelen worden toegelaten in dit land. En natuurlijk ons bestedingspatroon als burger”, aldus Jogi.

Maar, is het nu niet te laat om te klagen over de wijze waarop de OMO is geïmplementeerd?  Jogi: “Kijk, ik ben niet de persoon die beslist wie komt en wie gaat. We zijn parlementariërs, en de president heeft gezegd in het parlement van luister, er moet versterking komen bij de Centrale Bank van Suriname. Parlementariërs hebben bij de behandeling ook aangegeven, dat de governor van de Centrale Bank weg moet.”

Schuldherschikking

“We weten dat we schulden hebben. We weten, dat we in the end of the day moeten betalen. We betalen al rente. We hebben drie grote schulden. Nou, ik denk dat de grootste schuld die wij hebben is Oppenheimer. En China is er, India is er. China is er, nog meer dan een half miljard. En Oppenheimer loopt in de orde van grootte van bijna 800 miljoen. Dus ik denk dat het traject met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, voortgezet moet worden. Wanneer je het IMF aan boord hebt, heb je nog de garantie dat de bondholders niet op je dak gaan komen zitten en zeggen, je moet geld geven. Dus je moet uitstellen, omdat je zelf ook geen inkomsten hebt om die mensen op dit moment te kunnen betalen.”

Tweede helft

Het VHP-Assembleelid Dew Sharman heeft een markante uitspraak gedaan, door te zeggen, dat wanneer de president niet tijdig gaat handelen, de kans er dik in zit dat hij mogelijk wordt afgezet. Jogi reageert alsvolgt op de uitspraak van zijn collega: “De president heeft aangegeven dat hij de tweede helft een ander spel wil spelen, een andere game wil spelen. En ik denk dus dat wat Sharman heeft gezegd, aansluit op wat de president zelf ook heeft gezegd. De kern van de zaak is, er moet anders geregeerd worden, het moet zodanig geregeerd worden dat het aansluit bij de behoeften en verlangens van het volk en dan heeft de president gelijk om te zeggen, we gaan een andere tweede helft spelen.”

DA

error: Kopiëren mag niet!