Angelic del Castilho gaat in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname in op de maatregelen die president Chandrikapersad Santokhi heeft aangekondigd ter beheersing van de valuta.
“De president bedient wederom segmenten voor maatregelen die uit de traditionele oude doos komen en die nooit de resultaten hebben opgeleverd die we nodig hebben”, zegt Castillo.
Kortzichtige maatregelen
“Het zijn geen duurzame maatregelen. Het gaat om de kracht van onze Surinaamse munt. Er is al vele jaren een gebrek aan integer deskundig leiderschap. Zodra je in die sector hele strenge maatregelen afkondigt, heb je direct het beetje vertrouwen dat er misschien nog was, op de vlucht gejaagd.”
“Het is een pas in de verkeerde richting. De president moet niet vergeten dat we in de vorige regering dacht ik al een of andere maatregel hadden met verregaande bevoegdheden die zelfs zo ver gingen, om in huizen van mensen te gaan waarvan een vermoeden bestond dat ze valuta in bezit hadden. Deze draconische maatregelen in onze geschiedenis, hebben nimmer geresulteerd in daling van de wisselkoers”, zegt Angelic verder.
Geen lijn tussen publieke middelen en privévermogens
“Duidelijk is het, dat de regering geen verschil meer ziet tussen publieke middelen en privévermogens.”
“De regering vindt dat zij het recht heeft, en de president zegt het ook met zoveel woorden, het inkomen van die exporteurs is eigendom van de staat. Dat is absoluut niet waar. Wanneer hij dat doet, dan wekt hij meer angst in de samenleving. Hij wil ondernemers verplichten om 35% van hun inkomsten af te storten bij de Centrale Bank. Wat hij beter had kunnen doen, is dat hij zou zeggen dat al deze bedrijven belasting moeten betalen. De meeste van deze bedrijven betalen een belasting van rond de 35% over hun inkomsten. Dan kon hij beter zeggen dat aangezien ze het in valuta verdienen, dat ze het in valuta afstorten. Dan was er iets anders aan de hand. En dan kon hij zelf, om het te stimuleren, zeggen dat ze dan op die belasting zelfs een korting kunnen genieten ten opzichte van wat zij in SRD zouden storten. Maar, dan verzekert hij zich dat in valuta naar de Centrale Bank gestort wordt vanuit die ondernemer”, aldus Del Castilho.
Meer corruptie?
“Dit zal mogelijk nog meer corruptie met zich mee kunnen brengen. Hoe meer papierwerk men moet verzetten, hoe meer papierwerk men moet indienen en deuren moet passeren om dingen te kunnen importeren of aan valuta te kunnen komen. Wanneer de regering dit gedrag vertoont, zoals nu, dan is de burger bang dat zijn geld waarde verliest.
Door de jaren heen heeft het volk continu haar spaargeld, haar spaartegoeden zien verdampen vanwege ondeskundig en onfatsoenlijk regeerbeleid op financieel vlak. Dus je kan burgers niet kwalijk nemen dat ze dan in valuta willen sparen. Maar, nu bekruipt bij die burgers terecht weer de angst dat ook dat niet veilig zal zijn. Evenzo de gelden die voor ze was overgemaakt uit het buitenland door hun familieleden, komen in gevaar. Ik zeg daarom: De president maakt het van kwaad tot erger. Hij heeft nog meer angst in de samenleving gezaaid met wat hij heeft gezegd”, geeft Angelic del Castilho ten slotte te kennen.