De Nederlandse politie heeft maandag 27 maart diverse invallen gepleegd bij de grootaandeelhouder van Surichange Bank die verdacht wordt van grootschalig witwassen van crimineel geld tussen Nederland en Suriname en ondergronds bankieren. Hierbij zijn meerdere personen gearresteerd.
Surichange is een van de grootste spelers op de markt van geldovermakingen tussen Suriname en Nederland, de zogenaamde ‘remittance’ markt. Hierbij worden miljoenen euro’s overgemaakt via de Surichange geldtransfer kantoren in Nederland naar de Surichange Bank in Suriname en omgekeerd. De justitiële autoriteiten in Nederland verdenken de Surichange organisatie ervan, dat hierbij op grote schaal crimineel geld wordt witgewassen.
Ondervoorzitter Surinaamse Bankiersvereniging
De invallen en de aanhoudingen duiden erop, dat de Nederlandse justitie een sterke zaak meent te hebben, en dat het onderzoek zich niet alleen richt op de bedrijven, maar ook op de leidinggevende personen. De directeur van de Surinaamse vestiging van Surichange, Terence Gonesh, is recentelijk verkozen tot ondervoorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging dat onder het vorige bestuur juist de bestrijding van witwassen van crimineel geld hoge prioriteit gaf. Het vorige bestuur heeft een compliance raamwerk laten ontwikkelen dat recentelijk aan alle banken ter implementatie is voorgelegd.
De keuze voor Gonesh als bestuurslid lijkt te duiden op een beleidsombuiging van de banken naar een meer coulante houding jegens witwassen van crimineel geld.
Naar verluidt had Surichange directielid Gerard Lau op de bankiersvergadering grote moeite met het compliance raamwerk ter bestrijding van het witwassen door de Surinaamse banken. Hij vond het ongewenst en naar is vernomen van andere bankiers zelfs onwettig, dat ter bestrijding van witwassen de banken informatie met elkaar delen. Het is algemeen bekend dat witwassers met name floreren in situaties waarbij banken geen informatie over verdachte transacties met elkaar delen.
Bij de recente compliance Mutual Evaluation van de CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) heeft ons land geen goede beurt gemaakt. Deze verdenking van betrokkenheid bij witwassen van crimineel geld brengt grote risico’s voor ons land met zich mee, waarbij we het risico lopen om op de zwarte lijst geplaatst te worden. Met deze keuze van de Surinaamse banken voor een meer coulante houding tegen het witwassen van crimineel geld, lopen we het risico in een financieel isolement te komen, waarbij de koersstijging nog veel groter kan worden.
Robbert J. Bulder