De afgelopen jaren is de Surinaamse samenleving geconfronteerd met een daling van de levensstandaard. Deze ontwikkeling wordt grotendeels veroorzaakt door de economische situatie in het land. In juni 2020 bedroeg het gemiddelde loon in Suriname nog SRD 7.000, hetgeen overeenkomt met ongeveer US 875 op dat moment.
Echter, in maart 2023 is deze situatie drastisch veranderd en is het gemiddelde loon op hetzelfde niveau gebleven, maar valt het omgerekend in Amerikaanse dollars terug naar slechts US 200. Dit heeft directe gevolgen gehad voor armoede en geestelijke achteruitgang in het land.
Erika, die al twintig jaar in het arbeidsproces zit, begrijpt niet dat mensen haar zweet stelen. “Alles wat ik heb verdiend is nu waardeloos geworden. Dit terwijl ik ook twintig jaar ouder ben geworden. En die levensjaren komen niet terug”, zegt ze in gesprek met Dagblad Suriname.
“Beloftes zijn beloftes gebleven”
Erika is de mening toegedaan, dat het verhaal dat het de vorige regering was, niet op gaat. “Ze hebben toch beloofd het beter te doen? Dat doen ze zeker niet. En iemand die belooft en de belofte niet nakomt is een ordinaire leugenaar. Voor de verkiezing wisten ze alles, ze hadden alle plannen in gereedheid. Ze hebben echter een campagne gedaan van bedrog.”
“Ik wil nu verkiezingen”
“Ik wil mijn leven terug, Mijn gestolen jaren komen niet terug. Dus wil ik nu verkiezingen hebben. Want ook zij hoeven de rit niet uit te zitten.’
Het is duidelijk dat deze situatie leidt tot een verhoogde armoede in de Surinaamse samenleving. Zoals eerder gezegd, is het gemiddelde loon sinds juni 2020 niet gestegen. Gezien de inflatie is dit loon echter veel minder waard geworden. Dit betekent dat het geld dat mensen verdienen in feite minder is geworden, terwijl de kosten van levensonderhoud blijven stijgen.
Financiële en geestelijke achteruitgang
Dit creëert een situatie waarin mensen moeite hebben om te overleven en voor hun gezin te zorgen. Veel mensen hebben al hun spaargeld uitgegeven en zijn nu afhankelijk van familieleden of de steun van de overheid.
Een ander gevolg van deze economische situatie is de geestelijke achteruitgang onder de Surinaamse bevolking.
Wanneer mensen zich gestrest en angstig voelen over hun economische situatie, kan dit leiden tot geestelijke problemen en depressie. Dit is niet alleen van invloed op individuen, maar kan ook leiden tot een algemene neerwaartse spiraal.
Mensen worden minder actief in de samenleving, verliezen hun respect voor de overheid en de economie en ontwikkelen een negatievere houding ten opzichte van het leven in het algemeen.