In Suriname is er een rijke en diverse eetcultuur die grotendeels beïnvloed is door de geschiedenis van het land, waarin voedsel een belangrijke rol speelt in de samenleving.
Eén van de gerechten die een bijzondere betekenis heeft in Suriname is sardien, dat vroeger gezien werd als een nood gerecht voor arme mensen. Tegenwoordig wordt het echter beschouwd als een luxeproduct dat de arme burger zelfs niet meer kan betalen.
Sardines zijn een soort kleine vis die vaak wordt gevangen in visrijke wateren. Vroeger waren sardines een goedkope bron van proteïne, omdat het niet duur was en overvloedig werd geïmporteerd.
In die tijd was het een populair gerecht onder de arme bevolking en vaak werd het gegeten als een eenvoudige visschotel met rijst en groenten. In de afgelopen twee en half jaar is er er echter veel veranderd in Suriname.
Sardien is een importproduct en de marktprijs wordt vastgesteld op basis van de koersen, voornamelijk de US$
Deze koersen zijn totaal uit de gehad gelopen en steeg na SRD 7,50 naar SRD 21 en heden is de koers voor een Amerikaanse dollar al SRD 36!
Zo kostte een blik sardien in tomatensaus twee jaar geleden nog SRD 30 , vandaag is de prijs maar liefst SRD 80.
Dit heeft geleid tot een stijging in de prijs van sardines op de lokale markten en supermarkten en daardoor is het voor veel Surinamers, vooral de armen, niet meer mogelijk om het te kopen.
Dit heeft ertoe geleid dat sardines nu als een luxe gerecht worden beschouwd, vooral beschikbaar en financieel bereikbaar voor de middenklasse en hogere inkomensgroepen in de samenleving.
Dit is een sombere realisatie voor velen, omdat het betekent dat een voedselbron die ooit zo belangrijk was in de Surinaamse keuken en cultuur, nu alleen toegankelijk is voor degenen die het zich kunnen veroorloven.