“Seven Even” a most to Forbid

In gesprek met de heer Ronny, die onlangs heeft besloten om uit de ambtenarij te stappen en zijn eigen bedrijf te starten, geeft hij aan, dat op dit moment de Surinaamse regering voor een aanzienlijke uitdaging staat bij het beheer van haar personeelsbestand, met name haar ambtenaren in de publieke sector.

De regering heeft te maken met een overschot aan ambtenaren die zij moet aanpakken via inkrimping of ontslaan. Dit vormt echter een aanzienlijke uitdaging, aangezien er geen alomvattend plan is, noch zijn er alternatieve economische mogelijkheden beschikbaar in het land, vertelt de heer Ronny. 

Het ambtenarenapparaat heeft een overschot aan laag kader, waardoor er weinig of helemaal geen middelen zijn om hoog kader te voorzien en aan te trekken en de juiste waardering te geven. De meeste mensen gaan er nog steeds van uit, dat een baan bij de overheid de enige mogelijkheid is om een stukje zekerheid te hebben, aldus Ronny. 

De politiek heeft het ambtenarenapparaat jarenlang misbruikt als accommodatie van haar achterban. Waardoor mensen die politiek geaccommodeerd werden, een betere behandeling genoten dan de mensen die wel de ervaring hebben en wel bereid zijn om zich in te zetten voor de opbouw van Suriname. 

Ook de overheid is debet aan de mentaliteit “seven even” die er nog steeds aanwezig is. “Want als iemand die geen kennis heeft beter wordt gewaardeerd, alleen omdat hij politieke backing heeft, dan gooit ook de persoon die echt het land wil opbouwen met de pet ernaar.”

Een mogelijke oplossing voor opschoning van de ambtenarij zou volgens de ondernemer Selton zijn, dat de Surinaamse regering zich moet richten op het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor baancreatie en ondernemerschap. Zo’n omgeving zou onder meer kunnen bestaan uit het geven van incentives aan bedrijven om in het land te opereren, het aanbieden van belastingvoordelen aan investeerders en het creëren van beleid dat lokaal ondernemerschap stimuleert. Daarnaast zou de regering alternatieve inkomstenstromen kunnen onderzoeken door ecotoerisme te bevorderen of te investeren in duurzame energie. 

Sinds vorig jaar is de regering gestart met de hervorming van de publieke sector onder andere door een ambtenarenregistratie en een programma om vrijwillig de dienst te verlaten, echter heeft de ondernemer weinig geloof hierin.

De Nederlandse invloed biedt onder ander in Suriname een unieke kans voor het land om culturele banden met Nederland te benutten om economische groei te bevorderen. Nederland is een welvarend en innovatief land en zou potentieel investeringsmogelijkheden, trainingsprogramma’s en andere middelen kunnen bieden die een degelijke bijdrage kunnen leveren, aldus de ondernemer.

SA.

error: Kopiëren mag niet!