Het Hof in Den Haag heeft een ontnemingsvordering van bijna 90 miljoen euro tegen de Surinaamse Nederlander Bidjay P. afgewezen, omdat er te weinig bewijs is voor grootschalig witwassen.
Bidjay P. werd in 2008 veroordeeld voor leidinggeven aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en witwassen.
In een ontnemingsprocedure bepaalde de Rotterdamse rechtbank dat hij bijna 60 miljoen euro moest terugbetalen aan de Nederlandse staat, later werd dit bedrag verhoogd naar bijna 90 miljoen euro.
Het Hof in Den Haag vindt echter, dat niet aannemelijk is geworden dat Bidjay P. uit strafbare feiten wederrechtelijk voordeel heeft verkregen, dus de vordering van het Openbaar Ministerie wordt afgewezen.
P. zei overigens al in juni 2015 over deze zaak in het AD, dat hij het jarenlange onderzoek naar zijn vermeende criminele handelingen meer dan zat was. “Ik hoop dat het nu een keer ophoudt.”
Over zijn vermeende strafbare handelingen zei hij in juni 2015 na een rechtszitting wat hij precies heeft gedaan:
“Het gaat om valutahandel, legale valutahandel. Ik bracht destijds bedragen aan Nederlandse guldens in en kocht er tegen een gunstige koers Surinaamse dollars van. De opbrengst bracht ik daarna opnieuw in om bij weer een gunstige koers opnieuw in te wisselen. Justitie heeft simpelweg al die bedragen opgeteld en is zo bij die 89 miljoen uitgekomen. Dat ik dus vaak contant geld opnam is niet raar. In Suriname heerst immers een cash-cultuur; alles wordt cash gedaan.”