Nog geen overeenkomst getekend voor import melkkoeien

Er is nog geen overeenkomst getekend voor de import van melkkoeien. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verduidelijkte gisteren, dinsdag 14 maart, tijdens de behandeling van de ontwerpwet Beperking Slacht Vrouwelijk Runderen, dat er wel een openbare aanbesteding is gehouden voor de import van melkkoeien.

De import is gegund aan de laagste inschrijver, maar met hem is nog geen overeenkomst getekend, omdat er nog discussies gaande zijn over enkele zaken. Daar moet eerst opheldering in komen. 

Eerder is bekend geworden, dat men onder de melkboeren er nog niet helemaal uit is voor welk ras gekozen moet worden. Het zou gaan om de keuze uit de runderrassen Gier en Girlando. Het ministerie van LVV is voornemens 1.500 melkkoeien te importeren om zodoende de lokale melkproductie te bevorderen. De productie van rauwe melk is nu bij lange na niet voldoende om in de melkbehoefte te voorzien. 

De jaarlijkse behoefte aan melk bedraag circa 6,5 miljoen liter, terwijl de gemiddelde melkproductie rond de 2,4 miljoen liter ligt. Het tekort op jaarbasis van circa 4 miljoen liter wordt opgevangen middels import van melkpoeder. De jaarlijks gemiddelde import van melkpoeder ligt rond de 1.500 ton. Dit vertegenwoordigt een bedrag van ongeveer USD 5 miljoen. 

Tijdens de debatten gisteren in de Nationale Assemblee hebben verschillende leden vragen gesteld over de opkoopprijs van rauwe melk die de Melkcentrale Paramaribo NV (MCP) aan melkboeren uitbetaald. De officieel vastgestelde opkoopprijs bedraagt SRD 17,50 per kilogram, maar in de praktijk gebeurt het vaak, dat boeren een veel lagere prijs ontvangen voor de door hun aangeleverde rauwe melk. Er wordt gepleit voor transparantie zijdens de Melkcentrale Paramaribo. Aan minister Sewdien wordt om duidelijkheid gevraagd in deze kwestie.

SS

error: Kopiëren mag niet!