In 2020 werd 9,2 miljard dollar gepompt in het onderzoek naar en de ontwikkeling van Covid-19-vaccins – de grootste geldinjectie die ooit in zo’n korte tijd is ingezameld voor de R&D van een ziekte. Maar hoe zit het met de andere besmettelijke ziekten die lang daarvoor bestonden – en doodden? Hoe werd de financiering in 2021 beïnvloed? Onze grafiek laat zien hoe het R&D-landschap eruit zag voor de “grote drie” moordenaars, hiv/aids, tuberculose en malaria, versus de relatief ‘verwaarloosde ziekten’, in het tweede jaar van de pandemie.
Volgens onderzoek van Policy Cures was malaria in 2021 wereldwijd verantwoordelijk voor 619.000 doden, een daling van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl er 619 miljoen dollar aan financiering werd aangetrokken. Ter vergelijking: het uitbreken van de Covid-19-pandemie leidde tot een financieringstoename van $ 9,2 miljard, in tegenstelling tot 3 miljoen doden in het eerste jaar. Onderzoek naar hepatitis B deed het nog slechter, met slechts 16 miljoen dollar aan financiering, ondanks het feit dat er in 2019 zo’n 820.000 mensen om het leven kwamen. is volgens Vox in de ogen van het publiek “gepolitiseerd” door berichtgeving in de media.
Er is opgeroepen tot meer financiering om ziekten zoals hiv/aids, tuberculose en malaria te bestrijden, aangezien de inspanningen om ze uit te roeien door de covid-periode werden belemmerd. Volgens de VN droegen tussen 2019 en 2020 “matige verstoringen in de levering van malariadiensten bij tot 14 miljoen gevallen van malaria en 69.000 doden.” Dit omvatte verstoringen in de distributie van met insecticiden behandelde klamboes, waarbij slechts 58 procent van de landen hun geplande campagnes in 2020 voltooit, evenals in de diagnose en behandeling tijdens de pandemie. Zoals uit een bijgewerkt rapport voor 2021 blijkt, is de situatie in het tweede pandemiejaar niet verder geëscaleerd, maar min of meer hetzelfde gebleven als in 2020.