Poll: Burgers hebben nog weinig vertrouwen in president Santokhi

1.291 personen hebben in een dag of twee gereageerd op een poll op de website van Dagblad Suriname, waarin aan lezers en volgers van de krant werd gevraagd of men nog wel vertrouwen heeft in president Chandrikapersad Santokhi. Van dat aantal gaf 65 procent aan geen vertrouwen meer te hebben in de president (841 stemmers), tegenover 430 personen die nog wel dat vertrouwen hebben, ofwel 35%.

De uitkomst van de poll is niet verrassend, gelet op de onvrede onder grote delen van de bevolking over het gevoerde beleid van de regering Santokhi-Brunswijk en zeker ook over het gebrek aan empathie dat de regeringsleider aan de dag legt als het gaat om negatieve invloed van veel genomen maatregelen op mensen. Financiële maatregelen genomen in het kader van herstel van de economie, onder vooral druk van het Internationaal Monetair Fonds, IMF.

Daarnaast heeft de president controversiële beslissingen genomen die een negatieve invloed hebben op de samenleving, zoals het verhogen van de belastingen, het instellen van BTW. Maar,de president ligt ook onder vuur vanwege de a la dol prijsverhogingen van producten in winkels en supermarkten, van brandstof en van diensten. Daarnaast stijgen de tarieven voor stroom, water en internet. Door alle maatregelen is het vertrouwen van mensen in de president afgenomen.

De president heeft ook gefaald om te voldoen aan een aantal van zijn verkiezingsbeloften. Dit heeft ook bijgedragen aan de afname van vertrouwen onder de bevolking.

Tot slot heeft de president ook gefaald om een aantal kwesties zoals de armoede en de criminaliteit echt aan te pakken. Dit heeft ook bijgedragen aan de vermindering van het vertrouwen in de president.

Het volk neemt het de president kwalijk dat al die maatregelen zijn ingevoerd. Natuurlijk, want het volk voelt het in de portemonnee. Velen in de samenleving pinaren en moeten hosselen om iedere maand rond te kunnen komen en dan zijn nu ook nog de bustarieven fiks verhoogd. Maar, de regering kan niet anders dan harde maatregelen te treffen om uit de schuldencrisis te geraken. Daarnaast kan niet ontkend worden, dat er ook financiële maatregelen zijn genomen om de financiële druk bij groepen in de samenleving te verzachten en dat gaat in totaliteit om forse maandelijkse bedragen.

Om kort te gaan, ja, het is eigenlijk niet vreemd dat mensen het vertrouwen hebben verloren in president Santokhi, maar desondanks moeten mensen ook begrijpen, dat de regering bij haar aantreden geconfronteerd met gigantische schulden als erfenis van twee regeringen Bouterse en het aflossen van die schulden kan niet van de ene dag op de andere. Het vergt tijd, energie, vele overleggen nationaal en internationaal met financiële instellingen, maar ook met overheden,  en zeker ook het treffen van harde maatregelen.

PK

error: Kopiëren mag niet!