Heroriëntatie NDP

Er vinden in razendsnel tempo vele en allerlei gebeurtenissen plaats binnen de politieke-constellatie. Om het een en ander bij te houden en te achterhalen wat er speelt, werd er geneusd in de keuken van politieke partijen.

Vorming politiek front

Rond het voorbije weekeinde hebben leiders van de Nationale Democratische Partij, Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie, Partij voor Democratie en Ontwikkeling, BEP, Nieuw Suriname, Broederschap en Eenheid in de Politiek, Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, Nieuwe Stijl – KTPI, Wi Sranan en Amazone Partij bij elkaar gekomen.

Samenwerken

De ontmoeting vond plaats in Leguana Park in het district Para. Met de komende algemene verkiezingen voor ogen werd de draad om een politieke samenwerking aan te gaan, weer opgepakt. Al pratend met elkaar kwam het gezelschap meer te weten over de politieke crisis in het land.

Aftastende gesprekken

Er zijn meer partijen en individuen waaronder Diana Pokie gepolst en uitgenodigd om zich aan te sluiten. Zij heeft nog niet besloten aan welk politiek huis zij haar krachten zal geven. De politica voert aftastende gesprekken met meerdere politieke partijen en is nog steeds lid van de ABOP. Er zijn meerdere personen die zich in dezelfde positie als Pokie bevinden, Edward Belfort bijvoorbeeld.

KTPI ten grave gedragen

Op 1 maart 2022, de jaardag van gewezen voorzitter Willy Soemita van de KTPI, kwam het voortbestaan van de partij ter sprake. Meerdere bestuurs- en vooraanstaande leden zagen er geen toekomst in. Na het heengaan van Soemita op 23 september daaropvolgend werd met hem de KTPI ten grave gedragen.

KTPI-Nieuwe Stijl

Het is publiek geheim dat KTPI-voorzitter Iwan Ganga optrekt met de Partij voor Democratie en ontwikkeling en enkele KTPI – leden werken aan het proclameren van KTPI- Nieuwe Stijl.

NDP-heroriëntatie

De samenwerkingsgesprekken van de NDP zijn al ruim een jaar gaande en verkeren in vergevorderd stadium. Voorzitter Bouterse en ondervoorzitter Abrahams lieten de heroriëntatie van de partij over aan het overig bestuur. De basis daartoe werd gelegd door NDP-ondervoorzitters Simons en Adhin. Er onder andere naar bestuursverkiezingen toegewerkt.

Bestuursverkiezingen uitgesteld

De verwikkelingen in het land hebben gemaakt dat het NDP-hervormingsproces een andere wending heeft genomen. Voorzitter Bouterse nam het heft weer in handen en de in het vooruitzicht gestelde bestuursverkiezingen zijn uitgesteld tot na 2027.

Politieke macht 

Gedreven door de heftige politieke verwikkelingen van de laatste tijd besloot het Centraal Politiek Orgaan om de interne ordening op spaar te zetten. De energie wordt nu gericht op de nationale politieke strijd. Er is een strakkere militante houding aangenomen. De leiders Bouterse en Abrahams hebben het harnas weer aangetrokken. De revolutionaire-geest leeft op.

HD

error: Kopiëren mag niet!