GOw2 voorziet voor 37 procent in de brandstofbehoefte

Het aandeel van brandstofmaatschappij GOw2 op de lokale brandstofmarkt is op dit moment rond de 37 procent. De raffinaderij van Staatsolie produceert voor wat betreft gasoline ongeveer 1.800 barrels (van 159 liter) per dag, terwijl de lokale behoefte ligt tussen 4500-5000 vaten per dag. De raffinaderij produceert op dit moment dus niet voldoende om in de totale gasoline behoefte te kunnen voorzien. 

Voor wat betreft diesel produceert de raffinaderij rond de 6.700 barrels per dag, waarvan 3.800 barrels op de lokale brandstofmarkt wordt afgezet. De totale dieselbehoefte ligt rond de 6.500 barrels per dag. Er wordt dus meer diesel geproduceerd dan de behoefte op de lokale markt. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft niet lang geleden in het parlement aangegeven, dat Staatsolie diesel exporteert om zodoende aan de benodigde valuta te komen om te kunnen voldoen aan haar internationale financiële verplichtingen. Daarnaast moet ook kunnen worden voorzien in de behoefte aan inputs, zoals reserveonderdelen voor de raffinaderij. De olieindustrie is één die gebaseerd op US-dollar.

Volgens minister Abiamofo weerhouden de internationale verplichtingen Staatsolie ervan om haar product onder de internationale marktprijs te verkopen. Waar de regering via het ministerie van Economische Zaken wel erop toeziet is, dat de kostprijsberekening transparant, open en eerlijk moet zijn. Er dienen geen zaken in te worden meegenomen die daar niet horen. Er is op dit stuk overleg tussen de regering en de maatschappij.

De maandelijkse behoefte aan diesel bedraagt rond de 16 miljoen liter, aan gasoline  (unleaded) ongeveer 19 miljoen liter en super unleaded 150.000 liter. Naar aanleiding van de perikelen rond brandstof in de voorbije periode is meermalen vanuit het parlement gevraagd waarom Staatsolie haar aandeel op de lokale brandstofmarkt niet verhoogd. Het algemeen sentiment onder de bevolking is dat hoe het kan het land met een eigen olieraffinaderij toch zo duur moet betalen voor brandstof.   

SS

error: Kopiëren mag niet!