Maar, Noordzee heeft als standplaats…. Paramaribo
De niet-residerende ambassadeur van Suriname voor Israël, Stevanus Noordzee – die zijn standplaats heeft in…. Paramaribo -, heeft woensdag 8 maart zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Yitzhak (Isaac) Herzog van de Staat Israël. Dit historisch moment vond plaats in het presidentieel paleis in Jeruzalem.
Ambassadeur Noordzee is de eerste ambassadeur van Suriname voor Israël sinds beide landen diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan in 1976.
Voorafgaand aan deze gelegenheid heeft ambassadeur Noordzee in mei 2022 een kopie van zijn geloofsbrieven aangeboden aan de Chief of Protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël.
Tijdens de ontmoeting tussen ambassadeur Noordzee en de president van Israël is de nadruk gelegd op het verder bevorderen van de functionele samenwerking op het gebied van, onder andere, landbouw en volksgezondheid. Daarnaast heeft Israël belangstelling getoond voor de Surinaamse goud- en oliesector.
President Herzog ziet graag Surinaamse ambassade in Israël
Ter bevordering van de diplomatieke betrekkingen heeft president Herzog het verzoek gedaan aan Suriname om een ambassade in Israël te overwegen en heeft te kennen gegeven dat hij een bezoek wenst te brengen aan Suriname.
Gestreefd wordt naar een duurzame samenwerking ter ontwikkeling van wederzijdse mogelijkheden voor samenwerking tussen de wederzijdse private sector en andere potentiële vormen van samenwerking gerelateerd aan gemeenschappelijke interesse en belang.
- Natuurlijk kan de vraag gesteld worden wat de zin is van een ambassadeur voor Israël die als standplaats Paramaribo heeft. Dat lijkt niet erg praktisch. Was er niet al een Surinaamse ambassadeur dichterbij Israël gestationeerd dan Noordzee in Suriname? Daarenboven moest Noordzee kennelijk wel helemaal naar Jeruzalem reizen om zijn geloofsbrieven aan te bieden. Het lijkt een welhaast onmogelijke opdracht om vanuit Paramaribo Suriname van dienst te kunnen zijn in Israël… De afstand tussen Paramaribo en Jeruzalem bedraagt 9.699 kilometer. De afstand tussen bijvoorbeeld Brussel, België, en Jeruzalem is ‘slechts’ zo’n 4.500 kilometer….