Somohardjo’s, de politieke “snipers”

Burger Surijanto plaatst tegenover Dagblad Suriname zijn kanttekeningen bij de onlangs gevierde jaardag van vicepresident Ronnie Brunswijk.

ABOP zegt, weg met verdeeldheid en de PL?

Deze viering heeft hij volgens Surijanto gekoppeld aan een politieke manifestatie van zijn politieke partij de ABOP, dat plaatsvond op 7 maart in het André Kamperveen Stadion. 

“Op zich kan er gezegd worden, dat als organisatie hij het goed heeft opgezet en ervoor heeft gezorgd, dat mensen er naartoe zijn gekomen, al dan niet uit zichzelf of al dan niet getransporteerd door bussen, ingezet door de partij. Maar, wat minder goed was op deze meeting, is dat men daar juist heeft gezegd dat de ABOP staat voor het feit, dat ze geen verdeeldheid wenst in deze samenleving. Dat was de toon van hun setting.

Echter, direct nadat die setting was gezet, kwamen Pertjajah Luhur voorzitter Salam Somohardjo en zijn zoon Bronto Somohardjo, die een kans heeft gehad dankzij zijn vader om minister te worden, die letterlijk de verdeeldheid tentoon stelden, juist waarvan de ABOP eerder had gezegd dat ze niet wensen. Bronto Somohardjo, huidig minister is van Binnenlandse Zaken, maakte gewoon een simpele optelsom door alle marrons van Suriname bij elkaar te tellen, alle Javanen van Suriname bij elkaar te tellen en meende daardoor te zeggen, dat als je deze twee groepen, wat verdeeldheid is, bij elkaar optelt, zij in totaal ruim 145.000 personen zijn en daardoor de grootsten zijn. Dat is het niveau van Bronto, hetgeen we nu kwalificeren als 5de klas niveau denken.”

“Dat is je reinste vorm van verdeeldheid, compleet tegenstrijdig met wat de ABOP had gebezigd bij de start van de massameeting die dag. Dat de   Pertjajah Luhur mee mocht doen aan de massameeting van de ABOP lijkt erop te duiden, dat de Pertjajah Luhur in de politiek niks te zeggen heeft en totaal afhankelijk is van de ABOP. En het is dankzij de ABOP dat ze nu twee ministersposten mogen bekleden, waarvoor in principe de ABOP ze niet nodig heeft, maar ja, het is alleen maar, omdat het leuk is dat ze erbij zijn, heeft hij ze bijgebracht, althans heeft Brunswijk ze bijgebracht. Dus wat Bronto Somohardjo daar heeft gedaan, is typisch wat zijn vader al die tijd heeft gedaan door verdeeldheid te creëren om zo stemmen te kunnen winnen. Eerst was het Wong Jowo en dan zou hij een Hindoestaanse partij gecombineerd met Javanen maken, want als je een optelsom van Hindoestanen en Javanen maakte, dan was het het  grootste Aziatische blok en dat alles is ook faliekant mislukt. Nu zien we dat het zoontje dezelfde trend van de vader probeert door te zetten”, geeft Surijanto te kennen.

Niet alle Javanen zijn van de Pertjajah Luhur

“Dus men wil de indruk ook wekken, dat alle Javanen van een Javaanse partij zijn, maar cijfers wijzen uit dat het niet waar is, want geen enkele Javaanse partij in Suriname heeft als voorheen monopolie op de Javaanse burger. De politieke partij VHP heeft honderden, honderden Japanse stemmen gehaald tijdens de laatste verkiezingen. De Javaanse partijen die altijd geënt waren op Javanen, die zijn opgehouden te bestaan. Zo goed als opgehouden te bestaan en als ze bestaan, bestaan ze alleen maar op papier. En als de PL bestaat, dan bestaat de Pertjajah Luhur vandaag dankzij Ronnie Brunswijk”, geeft Surijanto verder aan.

Belediging van het instituut van de president

Surijanto zegt verder: “Salam Somohardjo is altijd een politieke sniper geweest in de politieke geschiedenis van ons land. Hoe beledigend kan het niet zijn, dat terwijl je in een coalitie zit met president Santokhi als de huidige president, dat je nu al halverwege de rit zegt, dat Ronnie Brunswijk de president wordt in 2025, terwijl je nu nog in de coalitie zit met Chan Santokhi? Als Brunswijk dat ooit wordt, zal de tijd uitwijzen. Het is ophitsend en verdeeldheid brengen naar het systeem toe. Waarschijnlijk zal Brunswijk het leuk vinden, dat iemand zegt dat hij president wordt, want Brunswijk kan het nu zelf niet zeggen, omdat hij ondergeschikt is in de hiërarchische structuur, vergeleken met president Chan Santokhi.”

“Dus in de politiek laat iemand altijd in een 1-2, iemand anders de dirty job doen, wat je kan zien als een “sniper” werk. Zeer beledigend. Hetzelfde heeft Somohardjo vaker geprobeerd in het verleden, toen hij naar het Nieuw Front ging. Hij heeft letterlijk onder chantage en dwang de NPS gedwongen onder voorzitterschap van Ronald Venetiaan, die ook toen de presidentskandidaat was van het Nieuw Front, om het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, te scheuren.”

“Voorheen waren grondzaken ondergebracht bij NH, maar door de politieke chantage hebben ze het ministerie van ROGB opgericht. Uiteindelijk kreeg Somohardjo het ministerie onder zijn hoede en toen kwam Michael Jong Tjien Fa daar als minister. Het is een moment geweest van de meeste schandalen van grondzaken onder Somohardjo ooit in de geschiedenis van ons land. En daarmee heeft hij constant de NPS gechanteerd, de NPS heeft gedraald om hem eruit te zetten en het heeft de NPS dan ook kiezers gekost, alsook de verkiezingen. Hetzelfde probeerde Somohardjo weer in 2010. Hij had die verkiezingen verloren, want hij wilde voorzitter worden van het parlement en hij werd afgewezen. Jenny Simons werd toen gekozen. Met de staart tussen zijn benen is hij gekropen naar de NDP, want hij dacht ik moet bij de regering zitten, want dan kan ik ook gebruik maken en misbruik maken van ’s lands faciliteiten ten behoeve van zichzelf en zijn politieke partij en zijn omgeving. Want een land tot ontwikkeling brengen dat is een brug te ver.”

Voordelen zoeken bij de verschillende politieke partijen?

“Dus de NDP had hem toen niet nodig in 2010, want ze had al gewonnen, maar ze dacht,  ach wat kunnen we voor die arme man nog betekenen? En zo accommodeerde de NDP Salam Somohardjo en zijn vrouw mocht vijf jaar ambassadrice worden in Indonesië. Wat je ook kan zeggen, vijf jaar betaalde vakantie met staatsgelden. En hij probeerde daar ook te chanteren, maar daar lukte die chantage niet, want de NDP onder leiding van Bouterse, heeft toen de politieke partij Pertjajah Luhur  uit de coalitie gezet. Een ongekende schok voor Somohardjo, want hij zag het niet aankomen. Hij had ook beweerd eens een Aziatisch blok te willen.”

“Dus alleen middels die symptomen probeert hij zijn populariteit in te behouden, maar daarvoor moet je wel een zeker ontwikkelingsniveau hebben. Ja, hoe je dit land, ons land uit de misère gaat helpen. Dat hoor je nooit. Het enige wat je hoort is, wanneer gaan we feest vieren? Hoe gaan we tussen mensen een wig drijven? Hoe gaan we ervoor zorgen, dat we blijven door een soort chantage politiek te voeren? 

Maar de Pertjajah Luhur, die bloedt dood. Iedereen weet dat hij afhankelijk is van de ABOP en zolang Ronnie Brunswijk hem nog leuk vindt, mag hij leuk mee huppelen. De Javanen van Suriname zijn door de jaren heen slimmer geworden dan de politieke leiders van Javaanse komaf”, zegt Surijanto afsluitend in het gesprek.

GW

error: Kopiëren mag niet!