Groepje ‘die hard’ activisten blijft als Don Quichot tegen windmolens vechten

Activisten willen 24 maart weer zonder vergunning de straat op

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha was in het begin van de 17e eeuw de hoofdpersoon in een boek en was daarin  het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen, maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakte. Hij streed zelfs tegen tegen windmolens, een denkbeeldig gevaar, een hopeloze strijd. Een parallelle strijd van een klein groepje activisten in Paramaribo is snel getrokken. Een strijd aangaan, die niet gewonnen kan worden en toch willen ze het 24 maart weer proberen, zo blijkt uit een oproep.

“Middels dit statement willen we aangeven dat we gezamenlijk zullen optrekken naar 24 maart toe, waarbij wij een Alles Plat actie willen organiseren. Het doel van de actie is een sterk signaal geven aan de regering dat ze haar vele beloften niet nakomt aan haar volk en dat na ruim 3 jaar regeren pijnlijk duidelijk is geworden dat de politieke wil mist om ons land naar rustig vaarwater te brengen. De problemen stapelen zich op, de economie is wankel en het land lijkt stuurloos en uitzichtloos geworden”, aldus een tiental personen die zich graag activist noemen, waaronder bekende namen als Maisha Neus, Siebrano Pique en Marton Atencio, en ook de organisatie Organic Movement. Maar, er ontbreken ook namen, zoals die van Curtis Hofwijks en Stephano ‘Pakittow’ Biervliet.

De activisten roepen het bedrijfsleven op om op 24 maart de deuren dicht te houden. Benadrukt wordt, dat de activisten geen herhaling willen van Zwarte Vrijdag 17 februari. Het geweld, de bestorming van het gebouw van de Assemblee en de plunderingen, vernielingen en brandstichtingen in het centrum van Paramaribo liggen nog vers in het geheugen. 

“Tevens bieden wij middels deze weg een toereikende hand aan alle vakbonden en maatschappelijke organisaties om gezamenlijk op te trekken op 24 maart, want samen staan wij sterk en we zijn er wel verzekerd van dat ook uw leden de situatie beu zijn”, zo schrijven de activisten.  

Absurd, bizar

Maar, gezegd moet worden, dat de groep activisten lak heeft aan de spelregels in een democratie. Zo laten ze weten, dat voor het protest op 24 maart weer geen vergunning wordt aangevraagd, terwijl dat een vereiste is en de lokale autoriteiten gaan ongetwijfeld meteen ingrijpen wanneer er daadwerkelijk geen vergunning is afgegeven. De activisten nemen dus willens en wetens een risico en op problemen met aanwezige politie en andere veiligheidsdiensten.

“We zullen voor deze actie geen vergunning aanvragen, omdat dit helemaal niet mag en indruist op de internationale verdragen die wij als natie hebben ondertekend. We zullen wel in goed overleg met de politie deze actie coördineren en doen ook een dringend beroep op de regering om haar zorgplicht na te komen en te zorgen voor voldoende manschappen om de actie in goede banen te begeleiden zodat een vreedzaam protest gehouden kan worden”, aldus de organisatie van het geplande protest op 24 maart.

Dit zijn absurde woorden. Immers, het zijn in de eerste plaats de actievoerders zelf, de organiserende activisten, die moeten toezien op een vreedzaam protest en moeten daar ook garant voor staan. Het is bizar, om vooraf de regering erop te wijzen dat zij “haar zorgplicht” moet nakomen. Organiseren moet je leren en deze zogeheten activisten moeten wat dat betreft nog het nodige leren.

Onzinnige eis

Daarenboven komen de activisten met een eis, waarvan ze nu al weten, dat die nooit ingewilligd zal worden door de regering. Ze eisen namelijk, dat het parlement per direct alle vergaderingen “dient te staken” en de Kieswet in behandeling moet nemen, “zodat verkiezingen in 2025 of eerder gegarandeerd kunnen worden”. “De kiesregeling is een belangrijk aspect van de soevereiniteit van onze Staat. Wij mogen dat niet zo te grabbel gooien. Het wordt tijd dat DNA en haar leden als volksvertegenwoordigers aansprakelijk worden gehouden. Nationaal belang moet nu gaan staan boven partijbelang.”

Uit de oproep blijkt niet of de groep nog steeds het vertrek wil van de regering en ombuiging van het beleid. Neen, plots wordt gesproken over de Kieswet en kiesregeling. Hoe serieus moet de samenleving de activisten en hun beweegredenen nog nemen?

Don Quichot blijft tegen beter weten in strijden tegen windmolens. Of hij deze keer, zonder vergunning, die kans gaat krijgen valt te betwijfelen.

PK

error: Kopiëren mag niet!