“Elke vrouw is waardevol, dus ook de vrouw in detentie!”

In het kader van de Internationale dag van de Vrouw van woensdag 8 maart hadden de organisaties Second Transition Service (STS) en Prison Fellowship Suriname (PFS) een leuke middag met de vrouwen in detentie gevierd. Het initiatief kwam vanuit de stagiaires van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur (AHKCO) die momenteel hun stage lopen bij beide organisaties. 

STS en PFS werken al geruime tijd heel nauw samen in de zorg- en hulpverlening aan gedetineerden. Vanuit de sociaal maatschappelijke en de pastorale invalshoek werken beide organisaties samen aan het vergroten van de kansen op het gebied van welzijn en welvaart. Dit vertelt Saskia Wirodikromo-Dopo, PFS-secretaris, hoofd coördinator Management Team en oprichter van STS, in gesprek met Dagblad Suriname. 

Geslaagde middag voor vrouwen in detentie

Op 8 maart mochten de vrouwen luisteren naar een motivatiespeech van Hermine de Graaf. Daarna waren de teams vanuit STS en PFS bezig met indoor fun games waaraan ook prijsjes waren verbonden. Volgens Wirodikromo deed een ieder spontaan mee en dat was vooral te merken aan de ‘support’ van de toeschouwers. Aan het eind kregen de vrouwen een bakje met voeding en snacks mee. Ook kregen zij nog extra presentjes in boekvorm. “Kortom, het was een geslaagde middag om even niet te denken aan de lengte van hun straf”, zegt Wirodikromo. 

Vergeten groep

Volgens Wirodikromo zijn vrouwen in detentie ook een vergeten groep. “Vaak genoeg krijgen wij tijdens de pastorale gesprekken meer te horen over hun thuissituatie en het gemis van hun familie. Er wordt vanuit het pastorale geluisterd naar de vrouwen en fungeert PFS echt als een klankbord. Daar waar de hulpvraag verder gaat dan het pastorale, worden deze doorgestuurd naar STS die dan vanuit de Zorgunit het sociaal maatschappelijk gedeelte op zich neemt. Met deze samenwerking wordt er dan vanuit een holistische benadering gewerkt aan een zorg op maat hulpverlening.”

Vrouwen in detentie ook waardevol

“Elke vrouw is waardevol, dus ook de vrouw in detentie!”, stelt Wirodikromo. Zij merkt op, dat de situatie in het heel strafproces, de detentie periode van zo’n vrouw vaak genoeg ingewikkelder kan maken. “Om te voorkomen dat er nog meer detentie trauma erbij komt is het van eminent belang om steeds voor oog te houden dat ook de vrouw terugkomt in de maatschappij. Vandaar dat wij de wereld van buiten niet voorbij willen laten gaan en met zulks hoogtij dagen bezig blijven met de mens in detentie!”, aldus Wirodikromo.

Vrouwen in detentie hebben ook recht op gelijke behandeling en respect

Volgens deskundigen moeten vrouwen in detentie worden gezien als een waardevol onderdeel van de samenleving. Ze moeten toegang hebben tot kwaliteitszorg en humane behandeling, zodat ze hun rechten kunnen oefenen en terugkeren naar de samenleving als productieve leden. Ook is het volgens deskundigen belangrijk om vrouwen in detentie te ondersteunen met middelen zoals gezondheidszorg, toegang tot onderwijs, werkmogelijkheden en andere diensten die hen kunnen helpen hun leven na hun vrijlating te verbeteren. Tot slot hebben deze vrouwen ook recht op een gelijke behandeling en respect, wat een stap is in de richting van een gelijkwaardige samenleving.

SK

error: Kopiëren mag niet!