Apoera krijgt ijsfabriek en nieuwe ambulanceboot

Het inheemse dorp Apoera is zondag 12 maart verblijd met de opening van een ijsfabriek en de komst van een nieuwe ambulanceboot. Bij de opening van de ijsfabriek (zie foto top) waren aanwezig president Chandrikapersad Santokhi, districtscommissaris Josta Lewis van het bestuursressort Kabalebo en de ministers Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De ijscentrale moet de visserijsector alsook de fruitproductie ten goede komen.

De ijsfabriek is een donatie van Japan, ten behoeve van de ontwikkeling van Apoera en omgeving, maar in het bijzonder de lokale visserij. “Vandaar, dat de fabriek langs de rivier moet”, sprak president Santokhi. Het traditioneel gezag van Apoera, Washabo en Section/Sandlanding hebben de locatie bepaald. 

Minister Sewdien zei, dat zijn ministerie boeren wil ondersteunen in de fruitteelt alsook het telen van tayer. Het is de bedoeling om de gewassen ook op Apoera te verwerken, waarbij de ijsfaciliteit een voorname rol zal innemen. De fabriek telt 5 machines met elk een productiecapaciteit van 1.000 kilo. 

Japan stelt wel voorwaarden voor duurzaam beheer, waarvoor het ministerie verantwoordelijk is.

Nieuwe ambulanceboot 

Op het commissariaat van het ressort Kabalebo te Apoera vond dezelfde dag de overdracht van een nieuwe ambulanceboot plaats. President Santokhi overhandigde de sleutels aan de districtscommissaris. Bij die gelegenheid heeft de gemeenschap ook kennis kunnen maken met de nieuwe residerende arts die in bijzijn van minister Ramadhin medicamenten heeft ontvangen uit handen van de districtscommissaris.

Enkele bewoners van Apoera, die voorgedragen waren door het commissariaat, zijn getraind bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) voor een vaarbewijs om de boot-ambulance te besturen. President Santokhi heeft dan ook meteen de vaarbewijzen overhandigd.

Er is verder gezorgd voor een partij medicamenten die dringend  noodzakelijk zijn voor de gemeenschap. Het gaat om een reguliere zending van medicamenten van het Mungra Medisch Centrum (MMC) die zijn overgedragen aan de arts.

Een belangrijk zorgpunt is het creëren van duidelijkheid welke organisatie in Apoera verantwoordelijk is voor de medische zorg. “In 2018 heeft de president gevraagd dat de Medische Zending moest vertrekken en plaats moest maken voor het Mungra Medisch Centrum, zonder duidelijke afspraken. Het Mungra Medisch Centrum is toen overrompeld om dit over te nemen. Het medisch personeel wist op gegeven moment niet eens meer welke organisatie verantwoordelijk was voor de zorg en medicamenten”, sprak minister Ramadhin.

De overheid is nu bezig vanuit het ministerie met de Medische Zending en Mungra Medisch Centrum, waarbij het ministerie en het Santokhi bemiddelen voor een goede samenwerking in de medische zorg.

error: Kopiëren mag niet!