Sectoren hout en kleinschalige goudwinning aan tafel met president in vooroverleg Nationale Dialoog

Gesprekken zijn vooral herhaling van zetten, er is geen enkel nieuws onder de zon….

Vertegenwoordigers van de twee belangrijke sectoren hout en kleinschalige goudwinning zaten donderdag 9 maart aan tafel met president Chandrikapersad Santokhi in een vooroverleg in het kader van de Nationale Dialoog. De Communicatie Dienst Suriname (CDS) bracht twee afzonderlijke persberichten uit over de twee besprekingen.

De redactie van Dagblad Suriname gaat hieronder in op die beide persberichten en de inhoud van de gesprekken.

Houtsector

Op het Kabinet van de President werd onder andere gesproken over de kwestie van het generaal pardon, boetes en het uit de illegaliteit halen van personen binnen de sector. Aanwezig waren een delegatie van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), leden van de Taskforce Ordening en Transformatie Houtsector, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie (OM – waaronder mr. Carmen Rasam namens de waarnemend procureur-generaal, belast met economische delicten) en de leiding van de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (BHP). 

SBB-directeur Stanley Betterson: “Er is nog wat illegaliteit in de sector en daarom proberen wij middels gesprekken ertoe te komen dit helemaal weg te werken. Het gaat simpelweg erom, dat alle actoren binnen de houtsector van oordeel zijn, dat we nu eens eindelijk goed moeten kijken naar het gezamenlijk ordenen van de sector.” Volgens hem moet de ordening dusdanig gebeuren, dat iedereen begrijpt welke richting wordt opgegaan. Partijen hebben in het overleg ook gesproken over het aspect van boetes, omdat er volgens Betterson sprake was van illegaal vellen van hout, waarbij houtblokken in beslag zijn genomen, en boetes voor deze overtreding waren vastgesteld. Maar, onduidelijk is op welke wijze tijdens het overleg is gesproken over boetes.

De bedoeling is dat partijen weer bij elkaar komen en zaken gaan verfijnen. Er zullen dan weer voorstellen gepresenteerd worden ter verdere legalisering van hetgeen nog in de illegaliteit is binnen de houtsector, aldus de CDS.

  • Het lijkt erop, dat dit vooroverleg weinig tot geen nieuwe zaken ter tafel heeft gebracht. Het was kennelijk vooral een herhaling van zetten en dat nog steeds nauwelijks sprake is van ordening, regulering van de houtsector. Concrete maatregelen lijken nog steeds niet te zijn genomen. De CDS beperkt zich vooral tot wat algemene geuite opmerkingen tijdens het overleg.

Kleinschalige goudwinning

In verband met ordening van de kleinschalige goudwinning moeten de aspecten bestrijden van money-laundering en terrorismefinanciering essentieel zijn. Ook werd in het overleg gesteld, dat regulering van de sector van cruciaal belang is voor het tegengaan van belastingontduiking, criminaliteit, mensenhandel en mensensmokkel binnen de sectoren. 

Bij dit overleg waren aanwezig personen van de Anti-Money Laundering Project Implementatie Unit (AML-PIU), de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC), de Unit Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname, ministers en deskundigen (welke ministers en welke deskundigen wordt niet vermeld). 

Directrice Preciosa Simons van de afdeling Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verzorgde een presentatie waarin de nadruk werd gelegd op het belang van ordening, het plan van aanpak en de randvoorwaarden om de ordening succesvol te laten zijn.

Simons zei, dat ordening ook ervoor zal zorgen, dat de overheid een beter zicht heeft op de ontwikkelingen binnen de sector. Daarom zullen alle goudzoekers en machines die zij gebruiken, geregistreerd worden. De bedoeling hiervan is om een eigen databank te hebben, omdat het belangrijk is dat de staat over deze statistieken beschikt. Verder zei de directrice, dat het met de ordening de bedoeling is om iedereen die actief is in de sector in de legale sfeer te brengen. 

“Voor goudzoekers betekent regulering, dat zij meer zekerheden hebben vanwege het feit dat zij volgens de regels werken en dus geen onnodige boetes of straffen opgelegd hoeven te krijgen. Voor de staat zal dit leiden tot het vergroten van de verdiencapaciteit, doordat de ondernemers keurig belasting afdragen”, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname.

Tijdens de presentatie is ook het “waarborgen van de gezondheid van burgers” aan de orde gekomen. Ook zal de overheid door de ordening een beter overzicht krijgen van het aantal personen – waaronder ook vreemdelingen – dat actief is in de diverse mijngebieden.

  • Niet vermeldt wordt, dat men al vele jaren welhaast wanhopig tracht de kleinschalige goudwinning te ordenen en tot de dag van vandaag is men daar niet in geslaagd. Jaren geleden was al sprake van het registreren van goudzoekers en hun materieel. Er werd zelfs een speciaal pasje ontworpen voor elke geregistreerde goudzoeker. Goudzoekers zouden belasting gaan betalen. Ook nu wordt weer gesproken over het registreren van goudzoekers en hun machines. En ook nu is er weer hoop, dat goudzoekers “keurig” belasting gaan betalen.
  • Het vooroverleg was ook wat betreft deze sector, de kleinschalige goudwinning, een herhaling van zetten. Er is gewoon geen nieuws onder de zon. Men borduurt voort op ideeën en plannen uit een grijs verleden. Ideeën en plannen die niet verder zijn gekomen dan slechts ideeën en plannen en dat zijn het, vooral veel, heel veel woorden, veel, heel veel praten. Waarom zou ordening van de kleinschalige goudwinning nu wel lukken, een succes worden? Wat is er veranderd dat men nu wel die positieve verwachtingen heeft? Niets, helemaal niets is veranderd en dat terwijl partijen bij hoog en laag beweren, dat ordening “van cruciaal belang” is. Ware dat werkelijk het geval, dan had de kleinschalige goudwinning gisteren al volledig geordend moeten zijn.

PK

error: Kopiëren mag niet!