’s Werelds eerste 3D-geprinte ruimteraket klaar om op te stijgen
DOOR JORDI BOU

11 maart 2023 – ’s Werelds eerste 3D-geprinte draagraket, Terran 1, wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral door een startup die voet aan de grond wil krijgen in de commerciële ruimtevaartindustrie.

De 33 meter hoge raket, waarvan 85% met een 3D-printer was vervaardigd, zou op 8 maart worden gelanceerd vanaf een lanceerplatform van de Amerikaanse Space Force Base in Cape Canaveral, maar de lancering moest op 8 maart worden afgeblazen. zorgen over de brandstoftemperatuur.

De Terran 1 is een beoogde opstap naar de realisatie van de Terran R, een herbruikbare raket die momenteel in ontwikkeling is en in staat is om 20 keer de lading van de Terran 1 te vervoeren, wanneer deze in 2024 wordt gelanceerd.

Om grote componenten in 3D te printen, heeft Relativity Space “Stargate” gemaakt – een systeem waarvan wordt beweerd dat het ’s werelds grootste 3D-printer van metalen is.

Het maakt gebruik van bestaande lastechnologie om metaaldraad laag voor laag te smelten tot nauwkeurige en complexe structuren met minimale verbindingen en onderdelen.

Het bedrijf zegt dat het uiteindelijk in twee maanden tijd een volledige raket kan bouwen (waarvan 95% 3D-geprint is). Traditionele bouwmethoden duren 24 maanden en gebruiken 100 keer zoveel onderdelen.

error: Kopiëren mag niet!