De regering van Guyana heeft haar vijfjarige nationale beleid en strategie onthuld, gericht op de bestrijding van witwassen, terrorismefinanciering en de financiering van proliferatie.
Het beleid biedt een leidraad voor de acties die moeten worden ondernomen om de effectiviteit van Guyana bij het verminderen van deze misdaden te verbeteren en belooft de strijd tegen deze financiële misdaden te intensiveren, zo bericht Caribbean National Weekly.
Het vijfjarenplan doet specifieke aanbevelingen om de handhavingsarmen van de staat te verbeteren in de richting van betere onderzoeken en meer veroordelingen.
Het beleid heeft betrekking op een reeks overheidsinstanties en entiteiten uit de particuliere sector, waaronder de kamers van de procureur-generaal, de kamers van de directeur van het Openbaar Ministerie, de financiële inlichtingen eenheid, de politie van Guyana, het ministerie van Energie, de Belastingdienst van Guyana, commerciële banken, verzekeringsmaatschappijen en makelaars, geldtransactiebureaus, kredietverenigingen en beveiligingsbedrijven.
Uitholling rechtsstaat
Door uit te leggen dat het witwassen van geld en aanverwante misdaden een negatief effect kunnen hebben op de economie, merkt de regering in haar beleid op, dat deze laakbare misdaden, direct en indirect, bijdragen aan de uitholling van de rechtsstaat, de politieke instabiliteit bedreigen, corruptie aanmoedigen en verzwakt de financiële sector.
“Een toename van deze misdaden kan leiden tot een verlies van vertrouwen in het financiële systeem van een land en de instellingen die nodig zijn voor goed bestuur”, voegde de regering eraan toe.
De regering stelt ook, dat het daarom absoluut noodzakelijk is om een sterk wettelijk regime te hebben om wetshandhavingsinstanties en aanklagers te voorzien van voldoende wettelijke bevoegdheden en instrumenten om criminelen en terroristische activiteiten op te sporen en te verstoren door daders voor de rechter te brengen en hen hun bezittingen te ontnemen door boetes, confiscatie en terugvordering van vermogensbestanddelen.
Volgens het meest recente rapport van de National Risk Assessment (NRA) is het witwasrisico van Guyana “gemiddeld hoog”, aangezien de dreigingen en kwetsbaarheid niveaus ook middelhoog zijn.
“In het tweede NRA-rapport van Guyana werd ook opgemerkt, dat Guyana vanwege zijn unieke geografische ligging een doorvoerland is voor cocaïne met bestemming Noord-Amerika, Europa, West-Afrika en het Caribisch gebied. Guyana grenst aan Venezuela, Brazilië en Suriname en de meeste van deze grenzen liggen in het achterland, dat zwaar bebost is.”
“Vooral Venezuela staat bekend als politiek onstabiel en een overslagpunt voor illegale drugs. Cocaïne van oorsprong uit Colombia wordt naar Venezuela gesmokkeld en vervolgens naar Guyana over zee of door de lucht”, legt de regering uit.
Procureur-generaal en minister van Juridische Zaken, Anil Nandlall, verwacht dat de uitvoering van het nationale beleid en de nationale strategie niet alleen Guyana in overeenstemming zal brengen met internationale verplichtingen, maar ook het menu zal zijn van georganiseerde strategische en gerichte acties die een robuust en veerkrachtig beschermend netwerk zullen creëren, dat Guyana en zijn financiële systeem zal beschermen tegen besmetting door de opbrengsten van misdrijven.
Het plan stelt verbeteringen voor aan de onderzoeks- en vervolgingscapaciteiten van de Financial Intelligence Unit (FIU), die voor het eerst werd opgericht in 2004 onder de Wet ter Voorkoming van Witwaspraktijken van 2000.
Die wet is ingetrokken en vervangen door wet nr. 13 van 2009 ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.