Veel burgers hebben de redactie van Dagblad Suriname, omdat zij zich afvragen waarom het Openbaar Ministerie (OM) de onderzoeksresultaten van onderzoeken die zijn afgerond niet publiceert. De redactie ging in gesprek met een jurist en die gaat in op waar het aan kan liggen dat de informatie de burgers niet of niet goed bereikt.
Taken van het OM
De jurist geeft aan, dat het Openbaar Ministerie het hoogste openbare kader is voor het nemen van beslissingen over criminaliteit en het aanleggen van strafprocessen. Het OM heeft als verantwoordelijkheid het geven van leiding aan strafrechtelijke onderzoeken, het toepassen van strafprocesregels, het uitvoeren van strafvonnissen en het beheer van strafgevangenissen. De taken van het Openbaar Ministerie zijn het handhaven van de wet, het bestrijden van criminaliteit, het waarborgen van rechtszekerheid, het bevorderen van de rechtshandhaving, het vervolgen van misdrijven en het verlenen van bijstand aan burgers. Het uiteindelijke doel is om de maatschappij te beschermen tegen strafbare feiten en het rechtssysteem te versterken door het vervolgen van verdachten.
Publicatie van data van onderzoeken
“Het Openbaar Ministerie publiceert niet alle data van onderzoeken, omdat er verschillende factoren meespelen bij het vergaren van informatie. Verdachte gevoelige informatie mag ook niet zomaar prijsgegeven worden, omdat de verdachte immers onschuldig is, totdat een rechter hem heeft veroordeeld. Het is dus prematuur om te veel informatie openbaar te maken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat het publiceren van bepaalde informatie te veel impact heeft op de privacy van personen en het verder onderzoek. Daarnaast kan het ook zo zijn, dat het openbaar maken van bepaalde informatie de kansen op vervolging vermindert. Bovendien is het voor het OM ook van belang om informatie zoveel mogelijk te beperken om misbruik of vervalsing te voorkomen”, aldus de jurist.
Als het OM bij de onderzoekszaken monopoliseert kan er geen argwaan optreden bij de burgers
Burgers willen graag weten wat de resultaten van onderzoeken zijn die zijn uitgevoerd door het OM. Het is moeilijk voor mensen om te weten of zaken in het vergeetboek worden gedaan door het Openbaar Ministerie. Hoewel de president in het openbaar een oproep heeft gedaan om een oplossing te brengen, is er niet veel veranderd aan de situatie.
“Het is namelijk zo, dat het Openbaar Ministerie het monopolie heeft over onderzoek, maar er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat burgers een gevoel van vertrouwen hebben in het onderzoek. Het OM kan bijvoorbeeld transparant zijn over de manier waarop het onderzoek wordt verricht, zodat burgers inzicht hebben in wat er gebeurt. Het OM kan ook een externe partij aanstellen om de integriteit van het onderzoek te controleren en burgers te informeren over de resultaten. Door een dergelijk proces te implementeren, kunnen burgers er zeker van zijn dat het onderzoek fair en onpartijdig is.”
“Het Openbaar Ministerie kan ook inspanningen plegen om te zorgen dat het onderzoek zo veel mogelijk openbaar is, zodat burgers op de hoogte zijn van de voortgang en de resultaten. Als het OM de resultaten en de verrichtingen openbaar maakt, kunnen burgers zelf beoordelen of het onderzoek juist en objectief is uitgevoerd”, zegt de jurist.
Het Nationaal Ombudsbureau
Als het OM het werk niet naar behoren doet dan kan een ontevreden burger contact opnemen met het Nationaal Ombudsbureau. Bij De Nationale Assemblee is een Nationaal Ombudsbureau. Dit bureau is te vaak als niet bekend gecategoriseerd door burgers, maar is een goede bron van informatie en steun voor burgers die met problemen worden geconfronteerd het Openbaar Ministerie rakende.
Naast dit instituut zijn er nog steeds andere opties voor burgers om klachten over het OM te melden. Burgers kunnen contact opnemen met de Justitiële Diensten om klachten te melden. Burgers kunnen verder ook contact opnemen met een advocaat, die hen kan adviseren over hoe ze hun klachten kunnen indienen en vervolgstappen. Als laatste optie kunnen burgers hun klachten ook melden bij het Hof van Justitie.
Kan het Openbaar Ministerie vervolgd worden voor laksheid?
Het is volgens de jurist wel mogelijk, dat het OM vervolgd kan worden voor laksheid, afhankelijk van de omstandigheden. Als het Openbaar Ministerie zich niet heeft gehouden aan wettelijke verplichtingen of procedures, heeft gehandeld in strijd met de rechten van burgers en in het
geval dat het OM een misdrijf heeft gepleegd, dan kan het OM vervolgd worden. Het is belangrijk om te vermelden dat het Openbaar Ministerie vervolgd kan worden door het gerechtelijk systeem, maar ook door andere instanties, zoals het Hof van justitie.
GW