Meer dan de helft geslachte runderen zijn van vrouwelijk geslacht

Uit een foetus onderzoeksrapport. verricht door het slachthuis Surebeef N.V in 2022. blijkt dat meer dan de helft van het aantal geslachte runderen uit vrouwelijke dieren bestaat. In 2022 zijn in totaal 7.700 runderen geslacht, waarvan 3/861 van het vrouwelijk geslacht. Van het aantal vrouwelijke runderen zijn bij 1.129 tijdens de slachting foetussen ontdekt. Bij 0,7 procent worden de foetussen levend aangetroffen, en bij 93,3% van de gevallen vertonen de foetussen geen tekenen van leven. Uit het foetus onderzoeksrapport blijkt ook, dat maandelijks gemiddeld 642 runderen worden geslacht, waarvan 400 bestaan uit het vrouwelijk geslacht. 

Deze lugubere cijfers kwamen donderdag naar voren tijdens het debat in de Nationale Assemblee over het wetsontwerp beperking slachting vrouwelijke runderen. De cijfers geven de noodzaak aan om maatregelen te treffen om de ongecontroleerde slachting van vrouwelijke en drachtige runderen tegen te gaan. 

De ongeconroleerde slachting van vrouwelijke runderen ligt ten grondslag aan de steeds dunner wordende rundveestapel in Suriname. Volgens de cijfers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij  (LVV) bedroeg de rundveestapel in 2021 circa 35.602. Hiervan was 23.735 slachtvee en 11.867 melkvee. 

Met de wet beperking slachting vrouwelijke runderen wil het ministerie van LVV de ongecontroleerde slachting van vrouwelijk runderen tegengaan, waardoor de rundveestapel weer op peil gebracht kan worden. 

In het wetsontwerp wordt voorgesteld, dat vrouwelijke runderen pas geslacht mogen worden indien ze een leeftijd hebben bereikt van 4 jaar en minstens één keer hebben geworden. Het slachten van runderen mag pas na verleende toestemming door de directeur van het ministerie van LVV belast met veeteelt aangelegenheden. Door een lichte stijging van de bevolking en de aanwezigheid van veel Brazilianen in het land, is de laatste jaren een toename te merken in de consumptie van rundvlees. Indien de ongecontroleerde slachting van vrouwelijk runderen niet aan banden wordt gelegd, dan is de kans groot dat de lokale voorziening van vlees van afkomstig rund is gevaar komt.

SS

error: Kopiëren mag niet!