Kleine onderneemster: “Ik betaal mijn werknemers wel op tijd en mijn vaste lasten, maar kan niets voor mezelf doen”

Ondernemen in deze tijd is een grote uitdaging. Een paar kleine ondernemers geven in een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat een business draaiend houden in deze moeilijke tijd heel moeilijk is. Farida, die een kledingshop heeft, zegt dat zij vaak niet weet van hoe zij het gaat overleven, vooral eind van deze maand. Nu zij geen optimaal aantal klanten krijgt, weet zij ook niet hoe zij haar vaste lasten moet betalen en haar privéleven in balans moet houden.

“Ik had een dame in dienst, maar aangezien de financiële en economische situatie niet goed gaat in het land, heb ik haar moeten bedanken. Ik draai mijn winkel in mijn eentje. Ik weet aan het eind ook niet meer wat ik moet doen”, zegt Farida.

De kleine onderneemster verkoopt dameskleding, geborduurde pangi’s, schoenen en tassen. Daarnaast besloot zij enkele maanden terug ook te starten met het verkopen van make up en sieraden. Maar het blijkt toch niet te gaan na zoveel moeite, vertelt de vrouw.

“Ik probeer optimaal reclame te maken en te laten plaatsen. Ik ben actief op social media en dan nog heb ik geen aanloop. Ondanks alle moeite en toch niets, geeft al aan dat men het nu wel echt moeilijk heeft. Ik wil de deuren van mijn winkel niet dicht doen, omdat dit mijn enige bron van inkomsten is. Ik heb wel een plan om met iets anders te starten, maar dat neemt nog genoeg onderzoekswerk en tijd, maar ik hoop dat het de komende periode toch een beetje gaat veranderen.”

Een andere kleine onderneemster stelt, dat het bij haar wel iets makkelijk gaat, maar dat ondanks zij een aanloop heeft zij toch niet uitkomt. “Ik betaal mijn werknemers wel op tijd en mijn vaste lasten, maar kan niets voor mezelf doen. Het leven nu gaat letterlijk net een cirkel, ik draai een shop en ik verdien om de shop te onderhouden. Wat naar binnen komt gaat weer naar de winkel. Ik verdien ook geen koperen cent voor mijzelf”, aldus de vrouw.

“Ik besloot mijn prijzen aan te passen, maar daar kan je het ook niet overdrijven. Je hebt sommige klanten de het begrijpen, maar weer anderen die aangeven dat de prijzen toch pittig zijn. Maar, aan het eind kan ik niets doen. Ik heb een zaak te draaien en moet het ook kunnen overleven zolang de prijzen over het algemeen aangepast worden, moeten die van mij ook aangepast worden. Maar, ik zie wel wat het nu wordt”, aldus de kleine onderneemster.

TM. 

error: Kopiëren mag niet!