Suriname en India ondertekenen overeenkomst ter uitvoering 19 Quick Impact Projects


De ambassadeur van India dr. Shankar Balachandran en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Albert Ramdin hebben vrijdag een overkoepelende overeenkomst ondertekend voor de uitvoering van Quick Impact Projects (QIP) in Suriname met een Indiase financiële ondersteuning.

Deze was aangekondigd na het officiële bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan India tussen 7 en 13 januari 2023. De overeenkomst werd ondertekend bij BIBIS.

In zijn toespraak somde de Indiase ambassadeur de resultaten van voor en na het bezoek op, zoals de tweede “Joint Working Group” voor samenwerking voor landbouw op 28 december 2022 en het daaropvolgende gezamenlijke werkplan voor landbouwontwikkeling voor 2023-2027, De “Joint Business Council” op 30 december 2022, het akkoord over schuldenherschikking en hervatting van twee kredietlijnenprojecten “Up-gradation of Transmission Network Infrastructure & Power Generation” voor USD 27,5 miljoen en “Service en Maintenance” van drie Chetak-helikopters voor USD 3,5 miljoen.

Verder ook de goedkeuring voor het project “Verbeterde levering van vroegtijdige waarschuwingsdiensten aan gemeenschappen van Suriname om hun weerbaarheid op te bouwen tegen overstromingen als gevolg van overtollige regenval” voor USD 250.000 onder een door premier Modi aangekondigde Caricom-subsidie van USD 1 miljoen voor rampenbestrijding, een Centre of Excellence voor Ayurveda ter promotie van traditionele geneeskunde in Saramacca, een Centre of Excellence voor ICT in Nickerie, een festival van India in de Eenheid & Vrede periode ter gelegenheid van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname, een bezoek van de Surinaamse Landbouw-minister aan de eerste wereldconferentie voor de “International Year of Millets” op 18 maart 2023 in New Delhi, India, en tenslotte over de overkoepelende overeenkomst die vrijdagmiddag werd getekend voor de uitvoering van 19 Quick Impact-projecten met een subsidie van ongeveer USD 1 miljoen in de komende vier jaren met vijf projecten per jaar.

Hij bedankte het ministerie voor de nauwe samenwerking met India om deze projecten binnen korte tijd te realiseren.

Minister Albert Ramdin legde nadruk op het behaalde en richtte een woord van dank aan de overheid van India en haar leiders voor de samenwerking en hoopt het momentum gecreëerd door het staatsbezoek te blijven behouden.

error: Kopiëren mag niet!