SRD 800 miljoen opgehaald bij TD-veiling

Bij de Termijn Deposito (TD) veiling van afgelopen woensdag is een geldhoeveelheid van SRD 800.8 miljoen opgehaald. Het totaal geveild bedrag (OMO-volume) was SRD 1,3 miljard. Voor de 1-weekse TD’s is een bedrag van SRD 432 miljoen toegewezen, tegen een rentepercentage van 26,8 procent. Dit is een verdere daling van 2,8 procentpunt ten opzichte van vorige week. In totaal waren er 5 biedingen die allemaal zijn toegewezen.

Bij de 1-maandse TD’s waren er 4 biedingen, die ook allemaal zijn toegewezen. Het totaal toegewezen bedrag van SRD 119,3 miljoen. Het rentepercentage is uitgekomen op 38,1 procent. Dit is een stijging van 0,7 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Bij de 3-maande TD’s hebben deelnemende banken in totaal 8 biedingen gedaan voor een totaal bedrag van SRD 249, 5 miljoen. Alle biedingen zijn toegewezen tegen een rentepercentage van 41,8 procent. Dit is een stijging van 3,8 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Opmerkelijk

De stijging van de rentepercentages bij de 1-maandse en 3-maandse TD’s is opmerkelijk. Sedert begin dit jaar vertonen de rentepercentages van de TD’s wekelijks een dalende trend. Die trend bij de 1-maandse en 3-maandse TD’s lijkt nu te zijn gebroken.

De totaal gecommitteerde rente (rente opbrengsten van de banken) is met de veiling deze week verder gestegen naar een bedrag van SRD 2.74 miljard. 

Sedert de introductie van de TD-veilingen in juni 2021 zou een bedrag van ruim SRD 5 miljard zijn afgeroomd. De TD-veilingen zijn bedoeld om overliquiditeiten in het bankensysteem af te romen. Daarmee wil de Centrale Bank van Suriname, CBvS, de inflatie bedwingen. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die de Centrale Bank voor maart wil realiseren bedraagt SRD 11.5 miljard.  De inflatie blijft hoog. De jaar-op-jaar inflatie per eind januari bedraagt 55.6 procent.

Kritiek en transparantie

In de voorbije weken zijn de kritieken op de Open Markt Operaties (OMO’s) van de CBvS weer opgelaaid. 

In het parlement heeft met name VHP-fractieleider Asis Gajadien recentelijk zich opnieuw kritisch uitgelaten over de TD-veilingen. Naar zijn oordeel missen de OMO’s het juiste effect voor wat betreft de koers- en prijsbeheersing. Ook zouden slechts de deelnemende banken profijt hebben van de OMO’s. Hij verwijst naar de enorme rente opbrengsten van de banken. Hij suggereert dat 1 bankinstelling bijna 80 procent van de TD-veilingen uitmaakt. Hij vraagt naar een overzicht van de deelnemende banken. 

Naar aanleiding van de kritiek van Gajadien vond de CBvS het vorige week nodig een communiqué de deur uit te laten gaan waarin het zegt geen transparantie te schuwen. Ze zegt binnenkort meer openheid van zaken te zullen geven. Om de werking van de OMO’s te kunnen begrijpen vereist dat volgens haar financieel-technische kennis. Deze opmerking van de Bank komt bij Gajadien en de VHP-fractie in het parlement als een sneer over. 

Dagblad Suriname wil opmerken dat het van transparantie getuigt indien de CBvS bij het publiceren van de wekelijkse TD-veilingsresultaten niet alleen het aantal biedingen vermeldt, maar ook van welke bankinstellingen de biedingen afkomstig zijn.

SS  

error: Kopiëren mag niet!