Hoe kan geweld onder scholieren aangepakt worden?

De laatste tijd vindt er heel veel geweld onder scholieren plaats. Scholieren bewapenen zich met scherpe voorwerpen, zoals messen en scharen. Recent is een vechtpartij tussen twee schoolmeisjes, aan de Indira Gandhiweg, ontaard in een steekpartij. Er wordt gesuggereerd dat beide meisjes op dezelfde jongen verliefd zouden zijn. Het slachtoffer, een 14-jarig meisje, is tijdens de vechtpartij in haar borst geraakt. Zij werd met een ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd.

Velen in de samenleving vragen zich af wat de oorzaak van deze agressie onder scholieren is. En hoe het staat met de verantwoordelijkheid van ouders. Ook vraagt men zich af of de scholen geen ouderdagen organiseren om dit soort situaties te voorkomen.

De kijk van burgers op dit probleem

De redactie van Dagblad Suriname besloot met burgers te praten over dit probleem onder scholieren. Dennis stelt, dat ouders sowieso hun verantwoordelijkheid moeten nemen om hun kinderen te helpen en te ondersteunen. “Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van geweld onder scholieren. Ze kunnen hun kinderen helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, een goede communicatie met anderen te leren en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om conflicten op een constructieve manier op te lossen. Ouders kunnen ook helpen hun kinderen te leren respect te hebben voor anderen en hun eigen grenzen te stellen. Ouders moeten ook hun kinderen leren dat geweld nooit de oplossing is voor problemen en dat ze zich altijd kunnen wenden tot volwassenen als ze te maken krijgen met geweld.”

Ook vindt hij, dat de scholen hun best moeten doen om ouderdagen te organiseren waar ouders en leerlingen samen kunnen praten over hun problemen. “Scholen moeten meer aandacht besteden aan het bevorderen van een positieve schoolcultuur waarin iedereen zich veilig voelt. Ook moeten scholen gesprekken aanmoedigen tussen leerlingen en leraren over geweld. Het is belangrijk dat ouders, leraren en leerlingen samenwerken om geweld onder scholieren te voorkomen. Alleen door samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat scholen een veilige en positieve omgeving zijn voor onze kinderen.”

Cecile is daarentegen van mening, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur diverse verantwoordelijkheden heeft om geweld onder scholieren te voorkomen. 

“Ten eerste moet het ministerie wettelijke kaders creëren en onderhouden om scholieren te beschermen, zoals wetten en regels die geweld tegen scholieren verbieden, en preventieve maatregelen die scholen en onderwijsinstellingen moeten nemen om geweld tegen scholieren te voorkomen. Het ministerie moet ook campagnes en initiatieven ontwikkelen om scholieren te helpen omgaan met geweld en om de kennis over de risico’s van geweld te vergroten. Daarnaast moet het ministerie ervoor zorgen, dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om scholen en onderwijsinstellingen te helpen bij het verminderen van geweld tegen scholieren. Tot slot moet het ministerie ook ervoor zorgen, dat er een effectief systeem is om geweld tegen scholieren te melden en erop te reageren, zodat de betrokken scholieren de nodige hulp en ondersteuning krijgen”, aldus Cecile.

Factoren die een rol kunnen spelen

Volgens Dennis kan een aantal factoren een rol spelen, waardoor scholieren tot geweld overgaan. “Het kan een gebrek zijn aan emotionele of sociale steun thuis of op school. Sommige scholieren hebben problemen met hun mentale gezondheid, waaronder depressie, angst, stress en trauma. Deze problemen kunnen leiden tot gewelddadig gedrag. Maar, ook alcohol en drugs kunnen een rol spelen. Alcohol en drugs kunnen leiden tot onverantwoordelijk gedrag, waaronder geweld. Verder kunnen ook financiële problemen leiden tot gewelddadig gedrag, vooral als de scholier een gevoel van machteloosheid ervaart.”

Cecile is van mening, dat vooral pestgedrag kan leiden tot geweld. “Social media spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van geweld onder scholieren. Door middel van online intimidatie, cyberpesten, online gevechten en andere gewelddadige online activiteiten, kunnen scholieren geweld veroorzaken. Als scholieren zich kwetsbaar en onmachtig voelen, kunnen ze geneigd zijn om hun frustratie op andere manieren te uiten, zoals geweld.”

Aan Cecile is gevraagd wat gedaan zou kunnen worden tegen pestgedrag. Zij stelt, dat er verschillende manieren zijn waarop scholen kunnen reageren op pestgedrag. “Scholen moeten een beleid ontwikkelen, dat pesten expliciet verbiedt en ervoor zorgt dat iedereen op school weet dat pesten niet wordt getolereerd. Daarnaast moeten scholen ook een systeem ontwikkelen waarin betrokkenen zich kunnen melden als ze slachtoffer zijn geworden van pestgedrag. Scholen moeten ook educatieve programma’s en campagnes ontwikkelen om leerlingen bewust te maken van de effecten van pesten op andere mensen en om hen te helpen omgaan met pestgedrag. Ook moeten scholen ervoor zorgen dat er voldoende begeleiding en steun is voor slachtoffers van pesten. Verder zouden scholen ook consequent kunnen optreden tegen pesten door maatregelen te nemen tegen de daders, zoals waarschuwingen, boetes of in sommige gevallen zelfs schorsing of verwijdering uit de school.”

Hoe kunnen scholen studenten beter laten begrijpen waarom geweld onacceptabel is?

Volgens Cecile kunnen scholen dit doen door educatieve programma’s aan leerlingen/studenten aan te bieden die specifiek gericht zijn op het begrijpen van geweld en het effect ervan op anderen. “Scholen dienen leerlingen te leren over de verschillende manieren waarop geweld kan worden vermeden en de verschillende manieren waarop het kan worden aangepakt. Scholen moeten studenten ook helpen begrijpen dat geweld een ernstige misdaad is en dat het gevolgen heeft voor slachtoffers, gemeenschappen en de samenleving als geheel”, zegt Cecile.

Dennis stelt voor dat scholen een veiligheidsbeleid implementeren die een zero-tolerance benadering heeft voor geweld. “Scholen kunnen een gedragscode hebben die duidelijke grenzen stelt voor gewelddadig gedrag. Scholen moeten een veilige en respectvolle omgeving bieden die ruimte biedt voor open communicatie en discussie. Ook kunnen educatieve programma’s aan de leerlingen geboden worden die hen helpt om hun emoties te reguleren en conflicten op te lossen. Scholen kunnen goede voorbeelden geven door hun eigen personeel en leerkrachten te laten zien hoe zij omgaan met conflicten en geweld.”

SK

error: Kopiëren mag niet!