9 maart 2023 – In zijn tien jaar als voorzitter van de heilige Petrus — en als hoofd van de bijna 1,38 miljard leden tellende rooms-katholieke kerk — heeft paus Franciscus geprobeerd de kerk stevig in de moderne wereld te positioneren.
Minder dan twee weken nadat paus Benedictus XVI de wereld schokte door als eerste paus in 600 jaar zijn ambt neer te leggen, werd de 76-jarige kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de aartsbisschop van Buenos Aires, gekozen als opvolger van de heilige Petrus.
Het hoofd van de katholieke kerk ontleende de naam Franciscus aan de heilige Franciscus van Assisi – “Il Poverello” – een man van armoede, vrede en liefde.
Franciscus verliet het pauselijk paleis om in een kleiner pension in het Vaticaan te gaan wonen. Hij waste de voeten van gevangenen op Witte Donderdag, ter herdenking van het Laatste Avondmaal van Jezus Christus. Hij bouwde douches voor daklozen in Rome.
Begin 2014 kondigde Francis aan dat hij de wereld rond wilde reizen als een gewone Argentijn en niet als een bevoorrechte burger van Vaticaanstad. Francis heeft 60 staten bezocht en bijna 410.000 km afgelegd.
In een gesprek met The Catholic Weekly zei ds. Professor Gerard Kelly van het Catholic Institute of Sydney, Australië, tijdens zijn pausschap dat Franciscus de kerk stevig in de moderne wereld heeft gepositioneerd.
In 2013 publiceerde hij zijn baanbrekende encycliek “Lumen Fidei” (Licht van het geloof) over het belang van het christelijk geloof, deels geschreven door paus Benedictus.
In 2015 bracht hij “Laudato Si” (Praised Be) uit, waarin hij opriep tot dringende actie tegen klimaatverandering, terwijl zijn “Fratelli Tutti” (Brothers All) uit 2020 de noodzaak aanpakte om elkaar te steunen tijdens de uitdagingen van de Covid-pandemie.