Winkels en restaurant in Nickerie gesloten na ECD-controle

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft 2, 3, 4 en 5 maart controlewerkzaamheden uitgevoerd in Nickerie. Er werd een aantal ernstige overtredingen geconstateerd, waarop een paar winkels en een restaurant door de ECD zijn gesloten. De overtredingen waren overtreding van de Wet Economische Delicten, de Wet Prijszetting en Prijsbepaling en de Wet Tegengaan Smokkelen, aldus meldt EZ donderdag 9 maart.

Tijdens de controle bleek, dat bij diverse winkels in het district Nickerie geen prijsaanduiding (GPA) op diverse dranken zat. Volgens artikel 7 van het Prijsaanduidingsbesluit (SB 1998 no.15) is de winkelier verplicht om zich te houden aan de prijsaanduiding van producten die ten verkoop worden aangeboden in Surinaamse dollar. De vermelding van de prijzen op de producten is verplicht gesteld.

Verder werden smokkelsigaretten aangetroffen en waren alcoholische dranken vermoedelijk voorzien van verbruikte accijnszegels. Daarnaast is ook vloeibaar rattengif in een vreemd taal van de schappen gehaald. Er zijn processen-verbaal opgemaakt en het onderzoek duurt voort. 

De ECD heeft verder conform de regels een goudopkoop zaak gesloten, omdat de eigenaar niet in het bezit is van een bedrijfsvergunning. De personen in kwestie hebben wel een vergunning aangevraagd, maar hebben die nog niet ontvangen. Tijdens de aanvraag van een vergunning krijgt de aanvrager een bewijs, maar dat is geen werkelijke vergunning. Zolang de aanvraag in behandeling is, mogen de aanvragers niet operationeel zijn.

Bij verdere controle is de ECD gestuit op een onhygiënisch restaurant in Nieuw Nickerie. De restauranthouder werd aangemaand om de zaak te sluiten en heeft de gelegenheid gekregen om het restaurant in orde te maken. Na hercontrole mocht het restaurant weer open, daar de zaak weer in orde was. 

error: Kopiëren mag niet!