Vereniging van Medici in vooroverleg Nationale Dialoog met president: ‘Haal geen buitenlands personeel naar Suriname’

Onlangs heeft president Chandrikapersad Santokhi tijdens een vooroverleg in het kader van de Nationale Dialoog een gesprek gevoerd met de Vereniging van Medici in Suriname. In het gesprek zijn diverse brandende issues aan de orde gesteld door de vereniging..

Wat zeer opvallend tijdens dit gesprek voor Henry, een kritische burger, was, is volgens hem het feit dat het bestuur aanbevelingen heeft gedaan aan de president en heeft gesteld, dat het niet handig zou zijn om buitenlandse krachten naar Suriname te halen, omdat ze ook meer willen verdienen. Het verdient voorkeur om het werk en het salaris aantrekkelijk te maken voor lokaal personeel. Op dit moment trekt vooral daardoor veel lokaal zorgpersoneel weg, naar het buitenland.

Buitenlandse krachten laten halen gaat niet makkelijk

“Het is moeilijk om buitenlandse krachten te halen naar Suriname. Ze zijn inderdaad heel erg kostbaar, maar ze zitten ook niet te springen om naar hier te komen, omdat ze natuurlijk ook weten dat Suriname de financiële middelen nu niet heeft. We hebben in het verleden gezien, dat er Filipijnse verpleegkundigen zijn gekomen, toen de koers nog heel erg goed en stabiel was en toen de ziekenhuizen het ook nog konden betalen. Maar, het ging mis toen de devaluatie en de inflatie begonnen te stijgen en het buitenlands personeel weer vertrok, omdat de salarissen niet meer konden worden betaald”, zegt Henry.

“Het is vooralsnog”, volgens Henry, ¨heel lastig om tot een oplossing te komen, want de president laat nergens merken welke voorstellen er hierover zijn gedaan΅.  Ook is er volgens Henry vanuit de vereniging geopperd om een ontmoedigingsbeleid te ontwikkelen,. dat ervoor moet zorgen dat het zorgpersoneel niet wegtrekt. Maar, hoe zo’n ontmoedigingsbeleid eruit zou moeten zien is onbekend. “Het enige wat mensen willen is gewoon meer verdienen”, aldus Henry.

Slechte economische situatie

“De mensen zijn arm geworden. Dus ik zie niet in hoe je een ontmoedigingsbeleid kan ontwikkelen nu de mensen al arm zijn. Arme mensen die niet genoeg verdienen en die iets kunnen in hun leven, die gaan voor een beter leven altijd een ander land opzoeken waar ze gelukkiger kunnen leven. En de kans zit er vaak dik in, dat wanneer ze in zo’n land gaan werken, ze niet meer terugkomen en dan behoren ze tot de groep van diaspora”, zegt hij verder in het gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

VMS en particuliere verzekeraars

Henry: “De vereniging heeft voorgesteld dat er streng wordt beoordeeld bij het verstrekken van Bazo en Bzv-karten, omdat het ongecontroleerd verstrekken daarvan kan zorgen voor ongezonde concurrentie met particuliere verzekeraars. Dit klopt inderdaad, gelijk dat mensen die geen recht hebben op een Bazo-kaart, die kaart ook niet moeten krijgen. Maar, het is zeer frappant dat de vereniging hier een stem predikt van een particuliere verzekeraar dat niet in hun portfolio zit.”

“Waarom moeten zij zich nou zorgen maken wat met die particuliere verzekeraar gebeurt? Wat is hun belang daarbij? Is het ook misschien een feit, dat als ze een particuliere patiënt krijgen met een particuliere verzekeringskaart, ze relatief meer uitgekeerd krijgen door die particuliere verzekeraar, dan mensen die met een Bazo-kaart komen? In het verleden zijn er ook al geluiden gehoord, dat mensen die een Bazo-kaart hebben relatief langer wachten, dan mensen die een particuliere verzekeringskaart hebben. Dus zijn ze nou de stem geworden van de particuliere verzekeraar? Dat zijn heel rare, rare uitspraken.”

Aandacht voor zorgpakketten van de vereniging

“De vereniging stelt voor om een zorgpakket af te stemmen met het beschikbare budget. Je kan ze daarvoor geen ongelijk geven, want als je gewoon dat geld niet hebt, dan kan je niet voor die zorg dragen. Maar als je het pakket ook gaat laten verminderen, betekent dat dat de mensen minder diensten aangeboden zullen krijgen. Minder diensten betekent niks anders dan, dat de kwaliteit van de zorg ook daarmee gaat afnemen.

En de president zei tot slot, dat hij alle mogelijkheden gaat bekijken voor extra inkomsten om zo de zorg te stimuleren en verder achteruitgang te voorkomen. Maar, geen woord wordt gerept over hoe die extra inkomsten eruit gaan moeten zien en waarom die moeten komen. Want voorlopig is het een feit, dat de gezondheidszorg heel kostbaar is, omdat bijna alles een import component heeft, behalve het lokaal personeel. De import componenten, dat hebben de ziekeninrichtingen en heeft de zorg niet in de hand, want dat moet je betalen aan het buitenland, omdat dat wordt geïmporteerd. Dus die extra inkomsten waarover de president sprak, daarvan moeten we nog horen van waar het komt. Dat hij praat over efficiënt en effectiviteit, de middelen inzetten. Daar moeten alle ziekenhuizen grondig worden doorgelicht, maar daarover wordt al vele jaren gepraat. Maar, het komt ook niet van de grond”, zegt Henry ter afsluiting van het gesprek. 

GW

error: Kopiëren mag niet!