“Dat de regering niet had gedacht, dat de massa richting de stad zou gaan, is het stomste wat zij kon denken” , zei Stefano Pakittow Biervliet tijdens een interview met presentatrice Thersa Chabani-Wong Swie San van het ABC-programma Magazine 4. Hij deed zijn relaas van de gebeurtenissen vrijdag 17 februari. Op deze beruchte dag veranderde een vreedzaam protest in agressieve plunderingen. vernielingen en brandstichtingen van gebouwen en ondernemingen.
Biervliet geeft aan dat de prioriteit die toen gesteld werd door de instanties gefocust was op de bescherming van het Kabinet van de President. Nergens in de stad was er een stukje veiligheid voor de ondernemers. “Het moet ook gezegd worden, dat politieagenten hebben geplunderd.” Ook hebben Biervliet en de bestuurder van de soundtruck geld verloren. Het geld zat in de truck en militairen en agenten zijn daarin gegaan, volgens hem.
Machtsstaat
Tijdens het interview stelde Pakittow, dat Suriname niet meer een democratisch land is, maar dat het richting een machtsstaat gaat. “Zodra iemand iets zegt tegen de regering wordt die opgepakt door de regering en dat kan niet.”
Pakkitow zegt door te zullen gaan met protestacties en dat de politie voor de veiligheid moet zorgen. Overigens had de president dat ook beloofd bij zijn verkiezingscampagne. “Echter sinds zijn aantreden is de criminaliteit nog nooit in de geschiedenis zo hoog geweest. Het is de taak van de president van Suriname en de minister van Justitie en Politie om harder op te treden. Het is niet mijn job om de militairen, noch de politie te zeggen om aanwezig te zijn. Dat is de taak van de ministers Amoksi en Mathoera.”
Meer protesten komen eraan
“Er zullen meer protesten volgen”, zei Biervliet. Hij vindt dat de protestacties wel degelijk effect hebben gehad, alleen heeft Suriname volgens de activist te maken met een president met een olifantenhuid. Er is wel een nationale dialoog aangekondigd. “Maar we hebben te maken met een president die reeds wist wat hij moest doen. Waarom wil hij nu in dialoog? De president en de vicepresident waren al in dialoog gegaan met C-47 in 2020 en tot de dag van vandaag is niets gebeurd. We hebben te maken met een president die niet luistert.”
Nieuwe mensen
Op de vraag als deze president morgen wordt afgezet, wie dan in zijn plaats moet komen, geeft Biervliet als antwoord dat er naar nieuwe mensen gekeken moeten worden. “We zijn al 47 jaar onafhankelijk en we moeten voor nieuw politieke gaan. Het mag de PRO zijn of A20, maar nieuwe gezichten en jonge mensen. Verder moeten we de termen van productie gebruiken om deviezen binnen te halen. We zijn lid van de Caricom, dus kunnen we zaken doen met het Caribisch gebied en daardoor deviezen binnen halen. Er kan gewerkt worden aan rente afdracht bij vergunninghouders binnen de goudsector waarbij we ongeveer 20% eisen. We zijn al drie jaren verder en de president heeft geen van deze dingen gedaan”, zegt hij.
Wie denkt aan het volk?
“Er wordt nu alleen over de ondernemers gesproken, maar wie denkt aan het volk?” Biervliet geeft aan er voor het arme volk te zijn. Hij gaat daarbij niet aan de kant blijven zitten terwijl mensen pinaren. “Ik strijd voor het volk en ook voor de ondernemers die door de crises gecreëerd door deze regering, hun bedrijven moesten sluiten. Het was nimmer mijn intentie dat zaken zo uit de hand zouden lopen. Ik ben zelf ook ondernemer en wens alle ondernemers sterkte toe.”
Vandaar dat zijn eerste verantwoordelijkheid was, dat hij naar zijn zeggen het besluit nam om zichzelf aan te geven en 12 dagen lang in een cel te zitten. “Dat is en was niet prettig.”
Zijn advies voor de ondernemers is om hun zaken secuurder te beveiligen. “We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit zich niet meer herhaald. Desnoods zal ik persoonlijk met de militairen en agenten praten zodat de acties vreedzaam blijven.”
Gaan voor presidentschap
Biervliet geeft aan, dat als zijn achterban dat ooit zou willen, hij met genoegen het presidentschap op zich zou nemen. “Ik weet precies wat ik moet doen en ik ben ervan overtuigd het 1000% beter te zullen doen”, aldus Pakittow Biervliet.
NK