In Nederland is een discussie ontstaan over wel of niet verbieden van mobiele telefoons op scholen. Daar vindt men, dat scholen individueel zelf een besluit moeten nemen. Sommige scholen hebben al een verbod ingesteld op het gebruik van mobiele telefoons tijdens de lessen, terwijl anderen er een meer liberale houding ten opzichte van hebben.
Volgens deskundigen moeten tal van factoren in acht worden genomen alvorens men tot het besluit overgaat om mobiele telefoons te verbieden op scholen. De belangrijkste factor die in aanmerking moet worden genomen, is de impact die het gebruik van mobiele telefoons op de leerprestaties van de leerlingen heeft.
Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de effecten van het gebruik van mobiele telefoons tijdens schooluren, zijn de resultaten vaak tegenstrijdig. Sommige onderzoekers suggereren dat mobiele telefoons kunnen helpen bij het verbeteren van de prestaties van leerlingen, terwijl anderen aangeven dat het gebruik van mobiele telefoons een negatief effect op de leerprestaties kan hebben.
Het gebruik van mobiele telefoons ook verbieden in Suriname?
Rebecca is leerkracht op een MULO-school in Paramaribo en zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat het gebruik van mobiele telefoons op school een groot probleem blijkt te zijn. Volgens haar zou het gebruik van mobiele telefoons wel verboden moeten worden, omdat het veel negatieve effecten met zich meebrengt. “Door het gebruik van mobiele telefoons worden leerlingen heel gauw afgeleid van de lessen, wat kan leiden tot slechte leerprestaties. Mobiele telefoons kunnen leiden tot cyberpesten en ongepaste communicatie tussen leerlingen.Verder kunnen leerlingen ook blootgesteld worden aan zaken zoals pornografie. Tegenwoordig gebruiken ook veel leerlingen hun mobiel om vechtpartijen of discussies tussen leerkracht en leerling te filmen, die ze vervolgens op social media plaatsen.”
Zij merkt ook op, dat zij tijdens haar lessen geen mobiele telefoons toestaat, tenzij de leerlingen dringend worden gebeld door een ouder of familie. “Betrap ik leerlingen op het gebruik van mobiele telefoons, dan pak ik die af en geef ik het na afloop van de lessen terug.”
Is mobiele telefoonverslaving een gevaar onder scholieren?
Rebecca stelt dat dit sowieso een gevaar is onder scholieren. “Er zijn veel studies gedaan naar de gevolgen van het overmatig gebruik van mobiele telefoons, en er is bewijs, dat het gebruik van mobiele telefoons leidt tot verminderde leerprestaties, sociale vaardigheden en gezondheidsproblemen. Ik vind het als leerkracht belangrijk, dat scholen maatregelen nemen om het gebruik van mobiele telefoons tijdens schooluren te beperken. Door een verbod op mobiele telefoons kunnen leerlingen bijvoorbeeld meer tijd met elkaar hebben om te praten en betere relaties met elkaar te ontwikkelen. Ook kunnen ze zich dan volledig concentreren op de lessen, wat uiteindelijk zal resulteren in betere leerprestaties”, aldus de leerkracht.
SK