Klapbanden KLM-vliegtuig op ‘Zanderij’ hadden ernstige gevolgen kunnen hebben

De drie klapbanden van een KLM-toestel bij de landing op de Johan Adolf Pengelluchthaven deze week is gelukkig zonder persoonlijke ongelukken afgelopen. Maar, het had veel erger kunnen zijn. Waarschijnlijk door het adequaat en alert handelen van de piloten kwam het toestel zonder grote gevolgen tot stilstand op de landingsbaan. Inmiddels is de KLM in samenwerking met de luchthaven gestart met een onderzoek naar dit incident. 

De redactie van Dagblad Suriname sprak met een luchtvaartdeskundige over het incident met het KLM-vliegtuig en verkreeg onder andere de volgende informatie.

De risico’s

Als een vliegtuig bij de landing een of meerdere lekke banden oploopt, is het gevaar dat het vliegtuig niet goed tot stilstand kan komen. Dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie waarbij het vliegtuig van de landingsbaan glijdt of verder gaat dan de normale landing. Dit kan ook leiden tot schade aan het vliegtuig en in het ergste geval ook tot verwondingen of zelfs de dood van de passagiers en bemanningsleden..

Daarom is het belangrijk dat vliegtuigpersoneel altijd alert is bij het landen en direct wordt gehandeld als er een of meer lekke banden worden geconstateerd.

Niet voor het eerst

Is het eerder voorgekomen dat vliegtuigen zijn geland met een lekke band?

Ja, er zijn voorbeelden van ongelukken die het gevolg zijn van lekke banden bij het landen van een vliegtuig. Zo raakte in februari 2020 een Boeing 787 Dreamliner van British Airways beschadigd toen het bij de landing op de luchthaven van Heathrow bij Londen een lekke band had. Gelukkig raakte niemand gewond bij dit incident.

In oktober 2016 had een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij JetBlue een lekke band bij de landing op de luchthaven van Newark. Het vliegtuig schoof over de landingsbaan voordat het tot stilstand kwam. Een passagier liep lichte verwondingen op, maar er waren geen ernstige gevolgen.

Er zijn ook veel andere gevallen waarbij lekke banden bij de landing de oorzaak waren van ongelukken. In 2017 veroorzaakte een lekke band bij de landing op een luchthaven in India een brand in het vliegtuig, waardoor twee mensen omkwamen. In maart 2019 veroorzaakte een lekke band bij het landen van een vliegtuig in China schade aan het vliegtuig en verwondingen aan de passagiers.

Overigens, voor zover bekend, is de KLM een keer geconfronteerd geweest met een lekke band, waarover Dagblad Suriname eerder deze week heeft bericht.

Hoe ontstaat een lekke band bij een vliegtuig?

Een lekke band bij een vliegtuig kan ontstaan door verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken is overbelasting van de banden. Als een vliegtuig te zwaar is beladen, kan het bij de landing te veel druk uitoefenen op de banden, wat leidt tot lekke banden.

Ook kan een lekke band worden veroorzaakt door mechanisch falen. Als de banden van een vliegtuig niet goed worden onderhouden en bewaard, kan de rubberlaag of het karkas beschadigd raken, wat leidt tot een lek.

Verder kan een lekke band worden veroorzaakt door onvoorspelbare omstandigheden, zoals extreme weersomstandigheden of vuil op de landingsbaan. Als het vliegtuig met deze omstandigheden tijdens de vlucht wordt geconfronteerd, dan kan dit leiden tot lekke banden.

Onderhoud

De eerste stap zou zijn om de banden te inspecteren om ervoor te zorgen dat ze nog goed genoeg zijn om mee te vliegen. Als ze versleten of gebarsten zijn, moeten ze uiteraard worden vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de banden tijdens periodieke onderhoudsinspecties te controleren en te vervangen als dat nodig is. Als er geen tekenen van slijtage of schade aan de banden worden gevonden, is het noodzakelijk om de banden op de juiste spanning te zetten en de luchtdruk bij te werken. Vervolgens moeten de banden regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van slijtage of schade.

Als de banden niet meer goed zijn, dan moeten ze worden vervangen. Afhankelijk van de leeftijd en het aantal vlieguren, moeten de banden om de zoveel tijd worden vervangen. Om te weten hoe vaak de banden moeten worden vervangen, moet de fabrikant van de band worden geraadpleegd.

Is een luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk?

Is er sprake van onverantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij wanneer bijvoorbeeld de staat waarin een landingsbaan verkeert niet is onderzocht…

In de meeste gevallen is er geen sprake van onverantwoordelijkheid van de vliegmaatschappij. Vliegmaatschappijen hebben strenge procedures voor het controleren van banen en er wordt geregeld gecontroleerd of alle vluchten voldoen aan de regels. Als er onregelmatigheden worden geconstateerd, dan neemt de maatschappij de nodige maatregelen om de situatie te verbeteren.

In sommige gevallen kan er echter wel sprake zijn van onverantwoordelijkheid, bijvoorbeeld als er geen adequate controles hebben plaatsgevonden of als er nalatigheid is geconstateerd bij het controleren van banen. In dit soort gevallen kan de vliegmaatschappij aansprakelijk zijn voor de gevolgen van de nalatigheid.

Om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van onverantwoordelijkheid, is het belangrijk dat de vliegmaatschappij de controles goed uitvoert en ervoor zorgt dat de banen voldoen aan alle regels.

Waarvoor kunnen luchtvaartmaatschappijen  aangesproken worden?

Vliegmaatschappijen kunnen aangesproken worden voor de gevolgen van onverantwoordelijk gedrag. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er geen controles hebben plaatsgevonden op de banen of als er nalatigheid is geconstateerd bij het controleren van banen. In sommige gevallen kan de vliegmaatschappij ook aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van een ongeluk of een niet-goedgekeurde vlucht.

Wie geeft goedkeuring dat alles van een vliegtuig in orde is?

De goedkeuring dat alles van een vliegtuig in orde is, wordt verleend door verschillende instanties. In de meeste gevallen wordt de goedkeuring verleend door de luchtvaartautoriteit van het land waar het vliegtuig wordt gebruikt. Deze instantie zal de technische en veiligheidsaspecten van het vliegtuig inspecteren en controleren om er zeker van te zijn dat het vliegtuig voldoet aan alle vereisten. Daarnaast kan ook de certificeringsinstelling van het vliegtuig de goedkeuring verlenen. Deze instantie zal ook inspecties uitvoeren om ervoor te zorgen dat het vliegtuig voldoet aan de veiligheidsnormen.

Het was woensdagmiddag nog niet bekend wat de oorzaak is geweest van de klapbanden van het KLM-toestel, dat maandag landde op ‘Zanderij’.

error: Kopiëren mag niet!