Het Hof van Justitie en de Nationale Dialoog

Verslaggevers kloppen bij rechters meestal aan dovemans oren. Allen houden hun opinie voor zichzelf. Om hun onafhankelijke positie te bewaren mengen leden van de rechterlijke macht zich niet in maatschappelijke en politieke discussies.

Rechterlijke kring 

Uit gesprekken met Officieren van Justitie, juristen, griffiers, politiefunctionarissen, familieleden en vrienden van rechters werd enige informatie gehaald over wat er in het ambt en in het leven van magistraten omgaat.

Vooraanstaand

“De rechterlijke macht ziet toe dat de Grondwet, de uitvoerende-, de wetgevende macht en de fundamentele rechten van de mensen beschermd zijn. Hierop gebaseerd bekleedt het Hof van Justitie een vooraanstaande positie bij het plan om een nationale dialoog op gang te brengen.”

Correcte uitvoering

“De rechterlijke macht is betrokken bij de voorbereidingen om te komen tot de nationale dialoog. Het Hof van Justitie zal erop toe moeten zien, dat de nationale dialoog correct plaatsvindt.

Koesteren

“De rol van de rechterlijke macht als beschermer van de Grondwet, de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de fundamentele rechten van de mens maakt het verantwoord om rechters en het gerechtelijk apparaat te koesteren en te beschermen. Dit om te voorkomen dat recht en wet nog erger worden vertrapt.”

Verwikkelingen

“De verwikkelingen in de samenleving hebben niet alleen een negatieve invloed op het rechtswezen, het persoonlijk leven van rechters boet er ook bij in. Het veiligheidsgevoel in deze wordt steeds minder. Er wordt gesproken van opgevoerde beveiliging,  maar zelfs een leek kan met het blote oog zien, dat het niet veel voorstelt. Kwaadwilligen kunnen er makkelijk om- of dwars doorheen.” 

Moesje niet naar Parijs

“De recente 8% verhoging van het honorarium van de rechterlijke macht brengt moesje niet naar Parijs. Het is een druppel op een hete plaat. De ontwaarding van de SRD en overige neergang wordt ook door rechters gevoeld. De koers van SRD 35 voor de US$ en de Euro heeft voor iedereen ernstige gevolgen. Ook rechters moeten de broekriem strakker aantrekken.”

Rechters beknot

“Rechters zijn ondergewaardeerd en ontevreden over de inhoud van overige voorzieningen. Maar, kunnen vanwege hun ambt moeilijk staken of de straat opgaan om te demonstreren. Zelfs de mond opendoen is ontoelaatbaar. De vrije meningsuiting van rechters is beknot.”

Onderhandelingen

“De rechterlijke macht ressorteert onder het ministerie van Justitie en Politie. Cipiers, politie, veiligheidsdiensten, douane zijn verenigd in vakbonden, hebben stakingsrecht, mogen de straat op om arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Rechters kennen deze werkwijze niet. De rechterlijke macht onderhandelt, geleid door de president van het Hof van Justitie rechtstreeks met de regering over de rechtspositie en belangen van rechters en Officieren van Justitie.”

HD

error: Kopiëren mag niet!