Ter bescherming veestapel: Wet  moet slacht vrouwelijke runderen beperken

Ter bescherming van de veestapel in het land zal er een wet worden geslagen die regels vaststelt voor het beperken van slachten van vrouwelijke runderen. Het slachten van kennelijk drachtige runderen en vrouwelijk runderen die nog geen vier volledig uitgebotte volwassen snijtanden hebben zal bij wet worden verboden. De Wet Beperking Slacht Vrouwelijke Runderen staat morgen, donderdag, op de agenda van de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. 

Het ontwerp van de wet is vorig jaar april door de regering aan de Nationale Assemblee aangeboden voor behandeling. In de toelichting van het wetsontwerp staat, dat vanwege de lichte groei van de bevolking, het verhoogd toerisme en de aanwezigheid van aanzienlijk aantallen buitenlandse werkers in onder andere de mijnbouwsector, er sprake is van een verhoogd aantal gevallen van het slachten van drachtige runderen voor vleesconsumptie. Hierdoor kan de veestapel in het land minder snel groeien. Dit heeft een negatief effect op de tijdige voorziening van de bevolking met vlees afkomstig van runderen. 

Ter bescherming van de veestapel is het noodzakelijk het slachten van het productief deel van de veestapel, in het bijzonder van het vrouwelijk geslacht, te beperken. 

Runderen van 4 jaar  

Het wettelijk verbod op het slachten van vrouwelijke runderen die nog geen vier volledig uitgebotte volwassen snijtanden hebben, ligt in het feit dat dan aangenomen wordt, dat het dier dan vier jaren oud is en minimaal één keer een kalf heeft geworpen. Het slachtverbod op kennelijk drachtige runderen is nodig ter bescherming van het ongeboren kalf. De slachtbeperking van deze categorie vrouwelijke runderen zal zorgen voor verdere groei van de rundveestapel.

Overtreding van het slachtverbod levert een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar op en/of een geldboete van de vierde categorie. Indien het dier opzettelijk zodanig letsel wordt toegebracht waarbij noodslachting noodzakelijk wordt geacht, dan geldt een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden en/of een geldboete van de derde categorie.

De directeur belast met veeteelt aangelegenheden zal volgens de wet de bevoegdheid hebben om ontheffing op het slachtverbod te verlenen. Dat kan indien het vrouwelijk rund niet geschikt is voor fokkerij doeleinden. Ook in gevallen van noodslachting kan ontheffing op het slachtverbod worden verleend.

Tijdens de behandeling van het wetsontwerp morgen in de Nationale Assemblee is het verwachtbaar, dat er interessante debatten zullen ontstaan ingegeven uit situaties die zich in de praktijk van alle dag

voordoen. De Commissie van Rapporteurs onder voorzitterschap van Radjendre Debie (VHP) die het vooronderzoek heeft gedaan voor de behandeling van het wetsontwerp, heeft in de voorbije weken zich omstandig laten informeren door alle relevante actoren op het gebied van veeteelt.

Rundveestapel

De rundveestapel in Suriname ligt gemiddeld in de orde van 35.500. Het slachtgewicht van de rundveestapel bedroeg in het jaar 2021 volgens cijfers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij circa 1,8 miljoen kilogram.

Binnen de vleesproductie in het land wordt een verdeling gemaakt naar runderen, varkens, kleine herkauwers (geiten en schapen) en pluimvee (kip en overig pluimvee). Naar schatting vinden ongeveer 6.400 personen emplooi in de sector. De veeteeltsector daalde in de periode 2016 – 2021 met gemiddeld 13.1%, zo staat onder meer in het Jaarplan 2023 van de regering.

In 2021 nam de productie van rundvlees af met 2 procent. De prijs van rundvlees steeg met 14 procent in 2021. De productie van varkensvlees nam in 2021 af met 2 procent, en de prijs van varkensvlees is met 58 procent toegenomen. De prijzen van rundvlees, schapen- en geitenvlees steeg het meest ten opzichte van kippenvlees en rundvlees in 2021. Merendeels komt dat door de economische situatie in het land en ook nog de uitbraak van Covid 19, aldus staat in het Jaarplan 2023.

SS

error: Kopiëren mag niet!