Poll: Burger gelooft niet dat het Santokhi en Brunswijk lukt om zaken op orde te stellen

Weinig mensen hebben er vertrouwen in dat het president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk gaat lukken om orde op zaken te stellen in het land. Dat kan geconcludeerd worden uit een recente poll op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd lezers en volgers van Dagblad Suriname gevraagd of het de president en vicepresident nog gaat lukken om orde op zaken te stellen.

Van de 2.270 uitgebrachte stemmen hebben 1.751 personen als antwoord ‘Nee’ aangevinkt (77 procent), terwijl 519 stemmers kozen voor de optie ‘Ja’ (23%) als antwoord.

Nog te vroeg

Het is moeilijk om een exact antwoord te kunnen geven, omdat dat  antwoord afhankelijk is van diverse omstandigheden. President Sanokhi en vicepresident Brunswijk hebben samengewerkt aan hervormingen om de financieel-economische situatie in het land te verbeteren. Ze hebben verschillende maatregelen genomen om de economie te stabiliseren, waaronder het herstructureren van overheidsfinanciën, het verhogen van investeringen in groeiende sectoren en het versterken van de financiële sector. Hoewel deze initiatieven zijn gestart, is het nog te vroeg om te zeggen of ze effectief zullen zijn. Als de hervormingen succesvol zijn, zou het de situatie in Suriname wel degelijk kunnen verbeteren.

Een half toeroepen aan armoede 

Laat onverlet, dat het volk vandaag de dag in armoede is beland. De vraag kan gesteld worden of het Santokhi en Brunswijk die toenemende armoede een halt kan toeroepen? Lukt dat niet, dan hangt er wellicht weer de nodige onrust over het land. 

Het is mogelijk om de armoede in Suriname een halt toe te roepen door de economie te stabiliseren en investeringen te verhogen. President Santokhi heeft maatregelen genomen om de staatsfinanciën te herstructureren en de overheidsinvesteringen te verhogen, maar of deze maatregelen effectief zullen zijn, is nog niet duidelijk. Als de maatregelen succesvol zijn, zou dit de armoede in Suriname kunnen verminderen en de onrust kunnen verminderen. De gevolgen van alles maatregelen zijn uiteraard niet van de ene op de andere dag meetbaar. Daar gaat de nodige tijd overheen.

Niet alleen Santokhi en Brunswijk

Het is echter belangrijk om te onthouden, dat de armoede in Suriname een gecompliceerde problematiek is en dat een oplossing niet alleen afhankelijk is van de president en vicepresident. Het zal ook afhangen van andere spelers in de politieke, economische en sociale arena, zoals bedrijven, non-gouvernementele organisaties, donoren en regeringsinstanties.

Niet onvermeld mag blijven, dat president Santokhi maar een klein deel is in het politieke landschap in Suriname. Hoewel de president een belangrijke rol speelt bij voorkomen van onrust en gebeurtenissen zoals die vrijdag 17 februari het centrum van Paramaribo hebben geteisterd, is het ook belangrijk dat andere spelers in de politieke-, economische- en sociale arena hun best doen om de problemen op te lossen. Er is bijvoorbeeld een sterk samenwerkingsverband nodig tussen regering en burgers om de onlusten zoals die van de 17e februari te voorkomen.

Niet slechts politieke maatregelen

Om een herhaling van die plunderingen, vernielingen en brandstichtingen op die ene zwarte vrijdag in februari te voorkomen, zullen er verdergaande maatregelen nodig zijn, dan alleen maar politieke maatregelen. Er zal bijvoorbeeld een sterk ontwikkelingstraject nodig zijn om de economische en sociale omstandigheden in Suriname te verbeteren. 

Daarnaast zijn maatregelen nodig om de burgers te beschermen tegen mensenrechtenschendingen en corruptie. Als al deze maatregelen worden genomen, is het waarschijnlijk dat er geen herhaling zal zijn van de gebeurtenissen op die ene vrijdag, 17 februari 2023.

De periode tussen nu en mei 2025 zal moeten blijken of president Santokhi en vicepresident Brunswijk erin zijn geslaagd om werkelijk op vele fronten orde op zaken te hebben gesteld.

PK.

error: Kopiëren mag niet!