PL feliciteert Surinaamse vrouwen met Internationale Dag van de Vrouw

De politieke partij Pertjajah Luhur, PL. feliciteert bij deze de Surinaamse vrouwen met de “Internationale Dag van de Crouw” . 

In 1911 was de allereerste Internationale Vrouwendag. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht, het doel. Tegenwoordig wordt Internationale Vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals ’tegen geweld’ of ‘gelijke behandeling’.

Vanuit het perspectief van de politieke partij Pertjajah Luhur betekent de “ Internationale Dag van de Vrouw” een strijd van gelijke behandeling. Het thema dat in dit kader aan aandacht behoeft is de “huisvrouw”. De verzorgende functie dat inherent is aan het begrip huisvrouw wordt doorgaans in de Surinaamse samenleving niet als zodanig gewaardeerd. 

Een zoektocht op het internet geeft ons een tal van betekenissen van “huisvrouw”

  1. Huisvrouw in de moderne betekenis is een vrouw die het huishouden doet, al dan niet met de zorg voor kinderen. Een man in die positie wordt wel huisman genoemd
  2. Vrouwelijke partner die thuis zorgt voor het gezin en de huishouding
  3. Vrouw die thuis voor haar gezin zorgt vb: mijn moeder heeft geen baan, ze is huisvrouw
  4. Doorgaans getrouwde vrouw die als hoofdbezigheid het beredderen van haar huishouden heeft en die niet buitenshuis werkt
  5. Huisvrouw is degene die in het huishouden in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de werkzaamheden in het huishouden, zoals boodschappen doen, eten koken, huis schoonhouden, wassen etc. en die niet tegelijk ook de hoofdkostwinner is, De huisvrouw kan dus zowel een vrouw als een man zijn.
  6. Etcetera.

Wat opvalt bij het vervullen van deze verzorgende functie is, dat er geen monetair voordeel te behalen is voor betrokkene. We weten allemaal wel, hoe uitermate belangrijk deze functie is voor een gezonde en gebalanceerde samenleving maar er is helaas geen maatschappelijke waardering daarvan. 

Wij van de PL hebben daarom een bepaalde kijk hoe we deze groep van burgers kunnen waarderen en doen derhalve het volgende voorstel aan de overheid. Alle huisvrouwen die een volledige dagtaak hebben in het huishouden en in hoofdzaak verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden in het huishouden, zoals boodschappen doen, eten koken, huis schoonhouden, wassen etcetea, en die niet tegelijk ook de hoofdkostwinner is, het recht geven op een belasting korting van het gezinsinkomen.

Pertjajah Luhur

Rob Soentik

error: Kopiëren mag niet!