KLM: “Vooral wordt onderzocht door KLM in nauw overleg met luchthaven”
KLM-vlucht KL 713 die maandagmiddag 6 maart landde op ‘Zanderij’, heeft tijdens de landing drie klapbanden opgelopen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
De passagiers werden met bussen naar de aankomstterminal vervoerd,.
De Johan Adolf Pengelluchthaven moest na het incident enige tijd worden gesloten, omdat het KLM-vliegtuig gestrand was op de landingsbaan waardoor landingen niet mogelijk waren.
Reactie KLM
De afdeling Corporate Communications van de KLM laat de redactie van Dagblad Suriname dinsdag het volgende in een eerste reactie weten:
“Vlucht KL713 heeft bij de landing op de luchthaven van Paramaribo schade aan het landingsgestel opgelopen. Dit had geen directe gevolgen voor de besturing van het toestel en daarmee heeft de landing normaal plaats kunnen vinden. De oorzaak van het voorval wordt momenteel onderzocht door KLM in nauw overleg met de luchthaven.”
Zeldzaamheid
Een lekke- of klapband is een zeldzaamheid bij de KLM, zo blijkt uit een rondgang door Dagblad Suriname op het internet. Slechts een concreet incident kwam naar boven daterend uit 2014 en een ‘incident’ in 2018 waarbij piloten het vermoeden hadden dat er een lekke band was.
Eind augustus 2014 landde op Schiphol een KLM-Boeing 747 met een lekke band.
Een woordvoerder van de luchthaven vertelde destijds journalisten, dat het vliegtuig met de lekke band uit Shanghai kwam. De piloot had de lege band opgemerkt en alarmeerde de luchthavenautoriteiten om hulpdiensten stand-by te hebben, maar het vliegtuig landde en taxiede zonder problemen naar het terminalgebouw.
“De passagiers hebben waarschijnlijk niet eens iets gemerkt”, aldus de woordvoerder. Ze zei dat het een paar keer per jaar gebeurt dat een vliegtuig binnenkomt met een lekke band. Het kan ervoor zorgen dat een vlucht van de landingsbaan raakt, maar dat gebeurt zelden.
Vermoeden
Een KLM Boeing 777-300, die vlucht KL-702 uitvoerde van Buenos Aires, (Argentinië) naar Amsterdam, daalde op 7 april 2018 af richting Amsterdam toen de bemanning meldde, dat ze een indicatie hadden van lage druk in twee banden, ze wisten niet zeker of de banden inderdaad lek waren of dat het slechts een indicatieprobleem was, hoe dan ook, ze wilden op de landingsbaan stoppen voor een inspectie. Het vliegtuig landde veilig, werd geïnspecteerd en alle banden bleken opgepompt. Het vliegtuig taxiede ongeveer 4 minuten na het stoppen door naar het platform.
Het vliegtuig bleef ongeveer 29 uur aan de grond in Amsterdam en keerde daarna weer terug in dienst.
Het was dinsdagmiddag nog niet duidelijk wanneer het gestrande KLM-vliegtuig de geplande vlucht van maandagavond naar Amsterdam, Schiphol, kan uitvoeren. Het vervangen van de beschadigde banden kan de nodige tijd vergen.
PK