Volgens Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL), zijn de afgelopen jaren veel prijzen in de winkels tot vijf maal duurder geworden. “We hebben een betalingsbalansprobleem, de schulden zijn hoger dan de inkomsten en er is sprake van een lage productie. Meer produceren en minder importeren zou bijdragen aan de situatie.”
Een ander punt waarop Mungra wijst is, dat er verschillende groepen mensen zijn in de samenleving, die onder te verdelen zijn naar wat zij verdienen. “De armoedegrens zit op 16.000 SRD en als je ervan uitgaat dat 80 procent van de mensen dat niet verdient, dan lijdt die groep armoede. Het gevolg is dat mensen niet voldoende eten en kleren kunnen kopen.”
Sociaal programma
Om het leven betaalbaar te houden is er werk aan de winkel voor de regering, stelt Mungra. “Ze hebben gekozen voor een Internationaal Monetair Fonds-programma (IMF). Iedereen weet dat het zwaar is, maar van het sociaal programma is vrijwel niets gerealiseerd.” Mungra zegt dat de burger ondertussen armer is geworden door verschillende impopulaire maatregelen. Vandaar dat hij wijst op het belang van het hand in hand gaan van het sociaal programma. “Dat is wat men alsnog zou moeten doen”, merkt hij op.
Als een van de pijnpunten van de economie noemt Mungra het goud dat Suriname illegaal verlaat. “Verschrikkelijk veel goud gaat illegaal weg.” Mungra wijst ook op de vele buitenlandse bedrijven die zich met deze sector bezighouden. Ook schort het aan politieke wil, waardoor het volksbelang niet voorop gesteld wordt, zo benadrukt de voorzitter van De Nieuwe Leeuw.
Prijsstijgingen
Prijsstijgingen van bijvoorbeeld energie zijn niet los te koppelen van de prijsstijgingen in de winkels. Mungra haalt ook de inflatie aan. “En als dat niet wordt aangepakt dan wordt alles duurder.” Hij heeft geen goed woord over voor de maatregelen die zijn genomen om de inflatie te bestrijden middels de Open Markt Operaties (OMO’s). Dit zijn waardepapieren, die ingezet worden als aanvullend instrument van het monetaire beleid. Mungra licht toe, dat deskundigen hem hebben aangegeven, dat de OMO’s worden toegepast wanneer de banken gebrek hebben aan geld. “Dan loopt zo een maatregel via de overheid bij de centrale bank.”Volgens hem is de manier waarop, niet de juiste en niet toepasbaar voor Suriname. “Ook volgens top deskundigen niet.”
Hij stelt dat de banken geen gebrek hebben aan geld. Mungra deelt mee dat een open gesprek waarin uitleg wordt gegeven over hoe de OMO werkt en hoe lang de maatregel zal duren, nodig is. “En laat ook het publiek vragen stellen”, voegt hij hieraan toe, waarna hij de huidige vorm bestempelt als “gebrek aan transparantie” juist omdat hij de verslaglegging nog mist. “Door de OMO is er 2.5 miljard aan geld bij gekomen waardoor dit van invloed is op de koersen.” Hij koppelt dit aan de stijging van de prijzen an producten in de winkels.
Productie
Mungra licht verder toe, dat wil Suriname uit het dal geraken de ‘werkelijke’ productie verhoogd moet worden. “Maar, niet de consumptieve productie. Suriname heeft als uitdaging dat 85 procent van wat wij gebruiken uit import komt. We zouden met goederen en commodities die wij hier hebben de werkelijke productie op gang moeten brengen. En dat kan met de agrarische productie,omdat de importcomponenten hiervoor vrij laag zijn”, aldus Mungra.
RB