10 jaar klinische genetica missies aanleiding voor speciaal symposium

Een symposium maandag 6 maart in het auditorium van het Medisch Diagnostisch en Behandelcentrum (MDBC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) werd gehouden om stil te staan bij 10 jaar klinische genetica missies op initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de disciplines neurologie en kindergeneeskunde van het AZP.

Dit jaar vindt de 10e fysieke missie plaats en dit jubileum was een goede gelegenheid om middels een symposium een overzicht te geven van de stand van zaken en de bevindingen van 10 jaar klinische genetica in Suriname. 

De aanwezigen werden onder meer toegesproken door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die samen met prof. drs. Ate van der Zee (Hoogleraar gynaecologisch oncologie UMCG) de opening verrichtte. Minister Ramadhin was ingenomen met dit initiatief en zei dat het noodzakelijk is om na te gaan hoe klinische genetica te incorporeren vanuit het ministerie. De stappen die reeds zijn ingezet, zijn volgens de bewindsman een zeer goede ontwikkeling voor Suriname. 

Naast dat enkele genetische aandoeningen op basis van casuïstiek nader worden belicht, werd ook een korte toelichting gegeven over het ontstaan van de klinische genetica missies.

Gedurende de klinische genetica missies worden voornamelijk kinderen, maar ook volwassenen, gezien door klinisch genetici en kinderneurologen van het UMCG op de poli neurologie en kindergeneeskunde in het AZP. De populatie die wordt aangeboden voor medebeoordeling bestaat uit personen waarbij op basis van het klinisch beeld gedacht wordt aan een genetische neurologische of pediatrische aandoening. Bij een deel van de aangeboden populatie wordt in samenwerking met het MWI (Medisch Wetenschappelijk Instituut) DNA-materiaal geïsoleerd en ter diagnostiek opgestuurd naar het UMCG teneinde de genetische aandoening te bevestigen en/of te sluiten.

In de afgelopen jaren zijn de missies steeds groter geworden. Er worden nu ook policonsulten verricht op de kinderpoli’s in het Diakonessenhuis, St. Vincentius Ziekenhuis en ’s Lands Hospitaal. Ook worden sinds 2017 patiënten gezien in het Revalidatiecentrum en op de Oncologie poli in het Diakonessenhuis in samenwerking met respectievelijk de revalidatiearts en internist oncoloog. 

error: Kopiëren mag niet!