Goud in handen van publiek 

Dagblad Suriname heeft een heel interessant en leerrijke gesprek gevoerd met Robert Soentiek. Soentiek is ex-secretaris binnen het faculteitsbestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Tevens is hij  ex-directeur van Onderwijs en  presidentskandidaat van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL). Dit gesprek heeft de heer Soentiek echter op eigen titel gevoerd. In 2018 had hij namelijk een opvatting waarbij hij heeft gesteld dat goud als wettig betaalmiddel kon dienen. Hij is nu weer ingegaan op dit aspect. 

Afbouw van papiergeld 

Het idee was om gewoon papiergeld af te bouwen en geleidelijk aan goud als wettig betaalmiddel te introduceren. Goud is een internationaal betaalmiddel. Suriname produceert zoveel goud, dat we zouden dit kunnen gebruiken als betaalmiddel, aldus Soentiek. 

“Een gram goud kost ongeveer US$ 50. Gebruik je de intrinsieke waarde van 1/10de gram dan is dat zo’n US$ 6, wat gebruikt kan worden als 1 munteenheid. Je zou dan kunnen afstappen van die passieve dekking. We hebben gezien in het verleden dat al onze voorraden gewoon wordt geswapped om dit te voorkomen ga je goud nu gebruiken als een actieve dekking. Dat betekent. dat goud in handen is van het publiek. Je bepakt daarbij ook de vrijheid van de Centrale Bank van Suriname om monetaire te financieren.”

Geavanceerde tijd

“We leven in geavanceerde technologische tijden. Als je van je goudblok webdraden kan maken, dan gebruik je 1/10de gram hiervan. Je kan er overal mee, want het is een internationaal betaalmiddel. Je stelt je economie open om met je eigen betaalmiddel te kunnen betalen. Vanaf 2015 zien we dat de dollar wordt gedumpt. Dus ook de dollar neemt af in waarde. Er zijn al landen die goud als standaard betaalmiddel gebruiken zoals Turkije, Rusland en India. Alleen gebruikt India het naast haar papiergeld.”

Onbekend maakt onbemind

Ondanks, dat hij heeft gesproken met diverse gerenommeerde economen heeft dit idee geen post gevat. “Men blijft in dezelfde paradigma. Ze zijn bang out of the box te denken, terwijl dit model er in het verleden al was. De Amerikaanse dollar ontwaart met 7 tot 8% per jaar. Volgens Soentiek importeert men de inflatie van Amerika. 

“We hebben een goudproductie van min of meer 40 ton jaarlijks. Maak een wet waarmee tenminste 10% daarvan wordt omgezet in een gouden certificaat dat je op de lange termijn terug kan verdienen. Net als een soort goudbelegging waarbij je weet, dat dat goud dat je nodig hebt voor de maatschappelijke geldhoeveelheid bedoeld is. Met dit initiatief hoeft er geen geld bijgedrukt te worden. Vandaar dat ik zeg, dat Suriname snel moet overstappen.”

Geen voorstander dollarisatie munteenheid 

“Ook is dit een heel andere gedachte dan onze munteenheid te dollariseren. Overigens was ik altijd daartegen, omdat de dollar in mijn ogen geen waarde heeft en je de inflatie van iemand anders importeert. Om je voorraden aan te vullen zou je in principe dus moeten ‘bedelen’ daarvoor. Als een kleine economie heb je de mogelijkheid om een duale betaalmiddel te hebben, maar je moet ten alle tijde proberen je binnen waarde veilig te stellen. Goud is een internationaal betrouwbaar betaalmiddel.”

NK

error: Kopiëren mag niet!