6 maart: Dag van de Logopedie

Op deze speciale dag wil ik graag namens de Logopedie Vereniging in Suriname (LOGOSU) LOGOPEDIE extra aandacht geven voor de Surinaamse samenleving

Wat is Logopedie

Logopedie is de paramedische zorg bij problemen in de communicatie en eet en drinkproblemen bij hele jonge kinderen tot de seniore burgers. Logopedie richt zich op het verbeteren en herstellen van het vermogen tot communiceren en veilig eten en drinken van de cliënt.

Waarmee houdt logopedie zich bezig?

– Preventie/ voorlichting (b v. voorkomen van taal-en lees achterstanden )

– Onderzoek

– Behandeling / Therapie (direct en / of in direct : Kind en / of omgeving)

– Coaching en Begeleiding: kind, de ouders,( kleuter)leidsters / leerkrachten

– Advies en Training : de ouders, (kleuter)leidsters / leerkrachten

Wat behandelt een logopedist?

De meest voorkomende problemen die de logopedist behandelt zijn te verdelen in de volgende vakgebieden Stem/ademhaling ; Spraak, Taal, Gehoor en Slikken.

Stem / ademhaling

Bij verkeerd stemgebruik bouwt de logopedist het foutief stemgedrag af en leert het juiste stemgedrag aan.

Na het verwijderen van de stembanden bij o.a. strottenhoofdkanker wordt de patiënt getraind in het spreken met een stemprothese. Logopedie kan ook gunstig zijn bij  het herstellen van stembandverlamming, Heesheid, schorheid en Problemen met de luidheid/ zingen

Spraak

Articulatie: soms worden spraakklanken niet of verkeerd uitgesproken. Het gaat om weglating, vervanging of vervorming van klanken waardoor de verstaanbaarheid in gedrang kan komen.

Afwijkend mondgedrag: er is een duidelijk verband tussen mondgewoonten en articulatie. Mond ademen, duimzuigen en tongpersen (foutief slikken) leiden vaak tot een articulatiestoornis. Er is ook een verband tussen gebitsafwijkingen en afwijkende mondgewoonten. De logopedist behandelt de afwijkende mondgewoonten en articulatie samen.

Dysarthrie: bij patiënten met aandoeningen van het zenuwstelsel, door een CVA of beroerte, is de spraak ook vaak verminderd. De spraak is moeilijk verstaanbaar vanwege een stoornis in de spierspanning en/of de coördinatie van de spieren. De logopedist biedt oefeningen aan om de spraak en  andere mondfuncties te verbeteren. Daarnaast worden ook middelen gezocht  om  de spraak te ondersteunen en of te vervangen (ondersteunende handgebaren of communicatieboek).

Stotteren

Broddelen

Nasaliteitsstoornissen

Taal

Taalontwikkelingsstoornissen: de Taalontwikkeling volgt een bepaald patroon waarin verschillende stadia van taalontwikkeling worden doorlopen. Bij sommige kinderen is deze ontwikkeling vertraagd of afwijkend. De problemen met taal hebben invloed op  de ontwikkeling van taalvorm (variaties en vervoegingen en zinsbouw), taalinhoud (woordenschat) en taalgebruik.

Communicatiestoornissen door een verstandelijke beperking (Autisme. Syndroom van Down, Cerebrale Parese)

Neurologische taalstoornissen bij Afasie na een hersenbloeding (CVA) of hersentrauma

Taalstoornissen  bij dementie.

Afasie na een CVA

Dyslexie

Gehoor

Als je niet goed hoort, is communiceren en spreken moeilijk. De logopedist begeleidt de spraak- en taalontwikkeling bij jonge kinderen met een aangeboren of vroegtijdig verworven gehoorstoornis.

Aangeboren slechthorendheid

Auditieve verwerkingsproblemen

Revalidatie na Cochleair Implantaat (CI)

Verworven slechthorendheid of plotsdoofheid

Slikken

Eet en drinkstoornissen bij jonge kinderen

Eet en drinkstoornissen bij kinderen met een beperking

Neurologische slikstoornissen bij volwassenen

Waar zijn de logopedisten werkzaam?

Ziekenhuizen, revalidatiecentrum, basisscholen en speciaal onderwijs, minOWC (begeleiding en Pedologisch instituut), instellingen voor mensen met een beperking, prive praktijken.

Hoe geschiedt de aanmelding bij een logopedist?

De aanmelding kan via de school of persoonlijk door de ouder. U belt voor een afspraak bij de logopedist naar keuze/ specialiteit. U komt met een garantiebrief van de huisarts.

De logopedisten werken ook met de verschillende verzekeringsmaatschappijen zoals Szf, Assuria, Self Reliance en Parsasco. Wij werken ook met een garantstelling van Parastatale bedrijven zoals EBS, SWM, Telesur.

LOGOSU

De Vereniging van Logopedisten in Suriname, afgekort “LOGOSU”, is vanaf 2013 een beroepsvereniging voor logopedisten in Suriname. De vereniging heeft als doel de kwaliteit van het beroep logopedie te bevorderen en de belangen van haar leden te behartigen.
LOGOSU zet zich in voor kwalitatieve logopedische zorg. Om dit te realiseren organiseert de vereniging (samen met andere partners) o.a. na- en bijscholingsactiviteiten en intercollegiaal overleg voor de beroepsgroep. Ook werkt LOGOSU aan een kwaliteitsregister waarin werkende leden die voldoende na- en bijscholingsactiviteiten volgen worden opgenomen.
LOGOSU heeft tevens als doel het collectief en individueel behartigen van de sociaaleconomische en maatschappelijke belangen van leden, de beroepsgroep. De vereniging doet dit o.a. door: contacten met ministeries en overleggen met verzekeraars en andere relevante instanties.

Voor meer informatie:

www. Logosu.org / Facebookpagina LOGOSU / YouTube

Namens Gaytrie Kali,

bestuurslid (secretaris) LOGOSU

error: Kopiëren mag niet!