De Vereniging Rechtspositie Militairen heeft vrijdag behoorlijk wat eisen en wensen op tafel gelegd tijdens een vooroverleg in het kader van de Nationale Dialoog met president Chandrikapersad Santokhi.
Het bondsbestuur van de militaire vakbond heeft tijdens het overleg diverse keren aandacht gevraagd voor rechtspositionele zaken van de militairen. De uitrusting van militairen en het in orde maken van faciliteiten voor de vakbond zijn ook onder de aandacht gebracht van het staatshoofd, zo meldt de voorlichtingsdienst van de regering in een uitgebreid persbericht.
Het bondsbestuur onder leiding van Rodney Cairo heeft kenbaar gemaakt dat de militairen op basis van discipline paraat staan om zich alyijd van hun taken te kwijten. Vervolgens werd gevraagd om aanpassing van toelagen waaronder wacht-, detachering-, risico- en voedingstoelage.
Er werd ook gesteld, dat ook militairen het enorm moeilijk hebben om te overleven. Het gemiddelde salaris van militairen, dat rond de 5.000 SRD ligt, is niet voldoende voor gezinsonderhoud, zo beweerde de bondsvoorzitter. Cairo kwam met het voorstel om het salaris van militairen waardevast te maken.
De voorzitter zei ook, dat militairen niet beschermd zijn na het uitvoeren van operaties, omdat zij na het werk hun wapens moeten inleveren. “Er is een geval waarbij een militair na de veiligheidsoperaties in verband met de plunderingen van 17 februari, onderweg naar huis is afgetakeld door burgers vanwege zijn betrokkenheid bij de handhaving van openbare orde en rust”, sprak Cairo. In dit kader werd gevraagd om militairen de BAVP’ers (Buitengewoon Agent Van Politie) opleiding te laten volgen, zodat ze ook meer bevoegdheden krijgen om op te treden in het kader van de handhaving van de openbare orde en rust en ter bescherming van zichzelf.
Vanuit het bestuur van de bond is verder aangegeven dat militairen 1 maal 24 uur beschikbaar zijn, maar dat zij daarvoor niet worden gecompenseerd. Er is daarom voorgesteld om herinvoering van militaire toelage en risicotoelage in overweging te nemen.
Ook is onder de aandacht van de president gebracht dat er enorm veel ontslagverzoeken worden ingediend door militairen. Dit is onder andere te wijten aan enorme demotivatie als gevolg van de verslechterde financieel- economische situatie in het land, met name de sterke daling van de koopkracht.
Er is gevraagd aan het staatshoofd om gezamenlijk na te gaan hoe te voorkomen dat er leegloop zal ontstaan, vanwege de trend van uitstroom die geruime tijd gaande is. Vanuit de bond wordt gesproken van ongeveer 280 militairen die recentelijk ontslag hebben genomen. Voorstel van de bond is om vanwege het wegtrekken van de militairen hen aan te bieden zich aan te sluiten bij de andere veiligheidsdiensten of overheidsinstanties waar de primaire en secundaire voorzieningen ietwat beter zijn.
Het staatshoofd heeft benadrukt, dat het leger een professionele dienst moet zijn, niet gelieerd mag zijn aan de politiek en de samenleving altijd moet dienen. “Wij willen investeren in het leger, maar onze begroting is heel erg krap. Centraal staat om te kijken naar de verbetering van de rechtspositie van de militairen.” Het staatshoofd zegt reeds de instructies te hebben gegeven om toelages die bij de politie uitgekeerd worden en waarop militairen ook aanspraak moeten maken, gefaseerd toegekend worden. Echter moet daarbij wel rekening gehouden worden met de beschikbare middelen van de staat. Het staatshoofd heeft verder voorgesteld om ook de militairen te laten meeliften in de voorzieningen van het woningbouwprogramma. Koopkrachtversterking van 1.800 SRD in het kader van het sociaal programma van de overheid, daarvan kunnen militairen ook gebruik maken als zij aan de voorwaarden voldoen.
Overurenregeling moet wederom geëffectueerd worden, zei de president.Hij is content, dat de militairen die overuren maken en eenmaal 24 uur beschikbaar zijn, zij de daarbij behorende veiligheidstoelages moeten krijgen. Het staatshoofd benadrukt open te staan voor dialoog als er issues zijn binnen het Nationaal Leger.