De kinderrechtenkaravaan van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) was onlangs in Nickerie. Onder het thema ‘Ook ik heb recht op kinderbescherming’ hadden de kinderen middels presentaties, zang en spel de universele rechten van kinderen uitgedragen.
De minister van AW&J, Steven Mac Andrew, was ook aanwezig en benadrukte in zijn spreekbeurt dat het wetenschappelijk is aangetoond, dat kinderen die opgroeien met een gevoel van geborgenheid en bescherming, betere prestaties boeken op diverse gebieden, dan kinderen die opgroeien met een onveilig gevoel, stress en trauma.
Onbezorgd opgroeien in een economische crisis
Velen in de samenleving vragen zich af of het wel mogelijk is dat kinderen onbezorgd opgroeien in een economische crisis. Volgens deskundigen op dit gebied is het wel mogelijk. Kinderen kunnen tijdens een economische crisis onbezorgd opgroeien door hun kinderrechten te respecteren, wordt gezegd. Een van de meest fundamentele kinderrechten is het recht op een veilige en gezonde leefomgeving. Ouders moeten ervoor zorgen, dat hun kinderen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals voedsel, water, onderdak, kleding, gezondheidszorg en onderwijs.
Verder geven deskundigen aan, dat ouders hun kinderen liefde, respect en waardering moeten geven, zodat ze zich veilig en geaccepteerd voelen, en kunnen opgroeien met een gezonde zelfwaardering. Ouders moeten hun kinderen bijvoorbeeld de kans geven om hun eigen mening te uiten en hun eigen keuzes te maken. Door kinderen te betrekken bij besprekingen over economische crisis, kunnen ouders hun kinderen dus helpen om hun kinderrechten te begrijpen en te verdedigen.
Voldoet Suriname aan naleving kinderrechten?
De volgende vraag die rijst is, voldoet suriname aan de naleving van de kinderrechten?
De redactie verneemt, dat Suriname slechts deels aan de naleving van de kinderrechten voldoet. In Suriname zijn er verschillende wetten opgesteld om kinderrechten te beschermen, maar het blijkt dat deze wetten niet altijd worden nageleefd. Er is bijvoorbeeld weinig toegang tot basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en voedsel voor veel kinderen in Suriname. Er zou ook een gebrek aan bewustzijn over kinderrechten zijn, wat het moeilijk maakt om kinderrechten te verdedigen.
Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, kan er geconstateerd worden dat er positieve stappen worden gezet om kinderrechten in Suriname te verbeteren. Er worden bijvoorbeeld steeds meer voorzieningen gecreëerd om kinderen toegang te geven tot basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en voedsel. Dit heeft de regering bijvoorbeeld gedaan door meer scholen te bouwen, gratis schoolvervoer en schoolvoeding aan te bieden.
Er zal verder nog meer bewustwording gecreëerd moeten over kinderrechten, zodat kinderen kunnen leren over hun rechten en hun verantwoordelijkheid om deze rechten te verdedigen. Dit zal ertoe bijdragen dat kinderen ook te midden van een economische crisis onbezorgd kunnen opgroeien.
Suïcide problematiek
Tijdens het bezoek van de kinderrechtenkaravaan van AW&J in Nickerie uitte districtscommissaris, Senrita Gobardhan, ook haar bezorgdheid over suïcide in haar district. Ze is van mening, dat het onderwerp suïcidaliteit in het kader van de bewustwordingscampagne over kinderrechten, bespreekbaar moet worden gemaakt. Ze pleit daarom voor meer voorlichting en initiatieven vanuit het ministerie ter voorkoming van suïcide. De kinderen zijn bij deze gelegenheid ook toegesproken door psycholoog, Simone Goodett, die de kinderen handvatten heeft gegeven hoe om te gaan met stress, depressie, laag zelfbeeld, en sociale angst.
Goodett gaf vorig jaar in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat de oorzaken voor zelfdoding uiteenlopend kunnen zijn. Wel gaf zij aan dat zaken zoals sociaal-emotionele en financiële instabiliteit worden gezien als risicofactoren. Volgens haar is de beste aanpak om samen te werken met alle actoren die direct of indirect kunnen bijdragen aan een oplossing.
“Vaak kunnen wij het probleem/de uitdaging van buitenaf niet oplossen, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat de persoon die eronder lijdt in een dusdanige gezonde omgeving komt te staan dat die capabel genoeg wordt om met behulp van (eigen) bronnen naar een oplossing te werken.” Verder gaf zij aan, dat het belangrijk is alle lagen van de samenleving te informeren en deskundige hulpverlening zo kwalitatief en efficiënt mogelijk aanbieden.
SK